Jak zrobić pierogi ruskie czyli danie dobre na kryzys
Większość produktów zapewne masz w swojej spiżarce, więc koszt dania jest niewielki.
Potrzebne nam będzie:
do ciasta:
- 500g mąki pszennej
- 1,5 łyżki soli
- szklanka ciepłej wody
do farszu:
- 300g tłustego kwaśnego twarogu
- 100g słoniny
- 500g ugotowanych ziemniaków
- 2 cebule
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
1. Przesiewamy na blacie kuchennym mąkę i dodajemy sól.
2. W mące robimy zagłębienie i dodajemy część wody. Wyrabiamy ciasto i dodajemy tyle wody, aby powstało zwarte ciasto.
3. Przykrywamy ciasto miską na 20 min.
4. Ugotowane już ziemniaki przeciskamy przez praskę, a twaróg przez maszynkę o drobnych o otworach. Siekamy cebulę i słoninę.
5. Wrzucamy na patelnie słoninę i solimy. Następnie, gdy już słonina się dobrze podsmaży dodajemy do niej cebulkę. Smażymy do momentu, kiedy ze słoniny zrobią się skwarki i cebula będzie szklista.
6. Przekładamy skwarki i cebulę do ziemniaków i dodajemy ser. Mieszamy dokładnie i przyprawiamy solą i pieprzem.
7. Na posypanym mąką blacie rozwałkujemy cieniutki kawałek ciasta o wielkości kółka od spodu szklanki. Z ciasta za pomocą szklanki wycinamy koła i nakładamy farsz. Brzegi smarujemy wodą i sklejamy. Przygotowane pierogi przed gotowaniem przykrywamy np. ściereczką, by się nie wysuszyły.
8. Po sklejeniu wszystkich pierogów, wrzucamy porcjami do wrzącej i mocno osolonej wody. Pierogów w garnku nie może być zbyt dużo. Najlepiej tylko jedna warstwa, aby żaden nie przylegał do dna garnka. Pierogi gotujemy ok. 5-7 min. od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
Uwagi!
Pierogi świetnie smakują posypane skwarkami i smażoną cebulką oraz jeżeli ktoś lubi ze szklanką kefiru czy zsiadłego mleka.
Oceń poradę: Przydatna Nie polecam