Jak gotuje się szparagi?
Szparagi to przepyszne warzywo bogate w cenne składniki mineralne. Przygotowanie ich jest bardzo proste - przeczytaj jak ugotować szparagi.
Szparagi gotujemy w specjalnie o tego przeznaczonym garnku (wysokim i wąskim). Jeżeli takiego nie posiadamy to wkładamy związane szparagi do normalnego garnka w pozycji pionowej.
Przed ugotowaniem szparagów musimy je do tego odpowiednio przygotować. Szparagom trzeba najpierw urwać zdrętwiałe końce. Szparag zawsze pęknie w miejscu , gdzie jest on popsuty. Szparagi białe dodatkowo trzeba obrać, zielonych natomiast nie trzeba.
Jeżeli mamy odpowiedni do tego garnek to nalewamy do garnka ok. 2-3 cm wody. Jeżeli nie mamy specjalnie przeznaczonego do tego garnka nalewamy ok. 1-1,5 cm wody, doprowadzamy wodę do wrzenia i wrzucamy szparagi gotując je na parze. Szaragi białe gotujemy ok. 10-15 min, zielone ok. 7-8 min. Trzeba pamiętać, żeby nie przegotować szparagów, ponieważ robią się wtedy twarde.
Wskazówki:
1. Gotując zielone szparagi możemy wodę trochę posolić oraz dodać łyżeczkę soku z cytryny.
2. Gotując białe szaragi, wodę możemy trochę posłodzić, dodać odrobinę mleka oraz cytryny.
Oceń poradę: Przydatna Nie polecam