Jak zrobić białą kiełbasę?
W wielu domach, zgodnie z tradycją na śniadanie wielkanocne jada się żurek z białą kiełbasą. Oto wskazówki, jak samemu ją zrobić.
Składniki:
- 2 kg tłustej wieprzowiny;
- 1,5 kg cielęciny lub wołowiny;
- 1,5 kg mięsa drobiowego;
- 250-500 ml wody lub wywaru;
- 8 ząbków czosnku;
- 5-10 g majeranku;
- 100 g soli;
- łyżka pieprzu;
- łyżka tymianku;
- pół łyżeczki mielonego kminku;
- ok. 8 m osłonek z cienkich jelit wieprzowych.
Sposób wykonania:
Mięso dzielimy na dwie części. Cielęcinę lub wołowinę mielimy 3 razy przez cienkie sito albo 1 raz w malakserze ze wszystkimi przyprawami i posiekanym czosnkiem. Drób oraz wieprzowinę przepuszczamy przez grube sito.
Skutrowaną cielęcinę lub wołowinę wyrabiamy, dodając co jakiś czas przegotowaną i ostudzoną wodę lub wywar. Kiedy masa stanie się jednolita i kleista, dodajemy zmielony drób, a następnie wieprzowinę. Po dokładnym wyrobieniu - doprawiamy.
Z maszynki do mięsa wyjmujemy noże i sitka, a zakładamy lekko natłuszczony lejek do kiełbasy. Nakładamy na niego namoczone wcześniej w wodzie jelita.
Do maszynki wkładamy farsz. Kręcimy korbą kilka razy, żeby z lejka wycisnąć część farszu, a wraz z nią powietrze. Następnie zawiązujemy jelito sznurkiem (pociętym na kilkucentymetrowe kawałki).
Jedna osoba kręci korbą i nakłada farsz, a druga blokuje przesuwanie się jelita i pilnuje, żeby kiełbasa była ścisła i nie pękała. Po uzyskaniu odpowiedniej długości pęta, przewiązujemy kiełbasę sznurkiem.
Surową białą kiełbasę możemy przechowywać w lodówce przez ok. 48 godzin, zaparzoną - 2 razy dłużej. Aby zaparzyć białą kiełbasę, wkładamy ją do wrzątku i trzymamy w nim przez ok. 10 minut, ale nie gotujemy. Wywar z parzenia kiełbasy może się przydać do produkcji domowego żurku.
SMACZNEGO!!!
Oceń poradę: Przydatna Nie polecam