Autor: Poradopedia.pl | 1 April 2012 08:46
Tagi: biała kiełbasa, domowa kiełbasa, kiełbasa na wielkanoc, Kuchnia, porada, pomoc, instrukcja, Jak, zrobić, białą, kiełbasę?
W wielu domach, zgodnie z tradycją na śniadanie wielkanocne jada się żurek z białą kiełbasą. Oto wskazówki, jak samemu ją zrobić.
Mięso dzielimy na dwie części. Cielęcinę lub wołowinę mielimy 3 razy przez cienkie sito albo 1 raz w malakserze ze wszystkimi przyprawami i posiekanym czosnkiem. Drób oraz wieprzowinę przepuszczamy przez grube sito.
Skutrowaną cielęcinę lub wołowinę wyrabiamy, dodając co jakiś czas przegotowaną i ostudzoną wodę lub wywar. Kiedy masa stanie się jednolita i kleista, dodajemy zmielony drób, a następnie wieprzowinę. Po dokładnym wyrobieniu - doprawiamy.
Z maszynki do mięsa wyjmujemy noże i sitka, a zakładamy lekko natłuszczony lejek do kiełbasy. Nakładamy na niego namoczone wcześniej w wodzie jelita.
Do maszynki wkładamy farsz. Kręcimy korbą kilka razy, żeby z lejka wycisnąć część farszu, a wraz z nią powietrze. Następnie zawiązujemy jelito sznurkiem (pociętym na kilkucentymetrowe kawałki).
Jedna osoba kręci korbą i nakłada farsz, a druga blokuje przesuwanie się jelita i pilnuje, żeby kiełbasa była ścisła i nie pękała. Po uzyskaniu odpowiedniej długości pęta, przewiązujemy kiełbasę sznurkiem.
Surową białą kiełbasę możemy przechowywać w lodówce przez ok. 48 godzin, zaparzoną - 2 razy dłużej. Aby zaparzyć białą kiełbasę, wkładamy ją do wrzątku i trzymamy w nim przez ok. 10 minut, ale nie gotujemy. Wywar z parzenia kiełbasy może się przydać do produkcji domowego żurku.
SMACZNEGO!!!