Jak upiec kaczkę z jabłkami?
Kaczka przygotowana według poniższego przepisu ma bardzo delikatne i soczyste mięso. Choć danie to sprawia wrażenie wyszukanego, to tak naprawdę nie ma przy nim dużo roboty.
Składniki:
- kaczka (ok. 2 kg);
- 2 winne jabłka;
- 1 cebula;
- 3 łyżki suszonej żurawiny;
- łyżka oleju lub oliwy z oliwek;
- sól i pieprz;
- majeranek i estragon.
Sposób wykonania:
Sprawioną kaczkę smarujemy olejem lub oliwą i nacieramy przyprawami - solą, pieprzem, majerankiem i estragonem. Kaczkę zostawiamy pod przykryciem na noc w lodówce.
Następnego dnia wyjmujemy kaczkę z lodówki i odstawiamy, aby mięso nabrało pokojowej temperatury. W środku umieszczamy pokrojone w ósemki jabłka ze skórą (bez gniazd nasiennych), pokrojoną w piórka cebulę i żurawinę. Kaczkę zaszywamy grubą nicią i związujemy nogi.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C. Mięso wkładamy do żaroodpornego naczynia lub brytfanki - z pokrywką i pieczemy przez ok. 1,5 godziny. Następnie zdejmujemy pokrywkę i zapiekamy jeszcze przez 30 minut, zwiększając temperaturę do ok. 200 stopni C. Aby zarumienić skórkę, dwa-trzy razy polewamy kaczkę wytopionym tłuszczem.
Upieczoną kaczkę podajemy z podsmażanymi w całości ziemniaczkami, buraczkami i czerwonym (wytrawnym lub półwytrawnym) winem.
Oceń poradę: Przydatna Nie polecam