Autor: Poradopedia.pl | 24 January 2012 10:44
Tagi: kaczka, kuchnia, kuchnia polska, Kuchnia, porada, pomoc, instrukcja, Jak, upiec, kaczkę, z, jabłkami?
Kaczka przygotowana według poniższego przepisu ma bardzo delikatne i soczyste mięso. Choć danie to sprawia wrażenie wyszukanego, to tak naprawdę nie ma przy nim dużo roboty.
Sprawioną kaczkę smarujemy olejem lub oliwą i nacieramy przyprawami - solą, pieprzem, majerankiem i estragonem. Kaczkę zostawiamy pod przykryciem na noc w lodówce.
Następnego dnia wyjmujemy kaczkę z lodówki i odstawiamy, aby mięso nabrało pokojowej temperatury. W środku umieszczamy pokrojone w ósemki jabłka ze skórą (bez gniazd nasiennych), pokrojoną w piórka cebulę i żurawinę. Kaczkę zaszywamy grubą nicią i związujemy nogi.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C. Mięso wkładamy do żaroodpornego naczynia lub brytfanki - z pokrywką i pieczemy przez ok. 1,5 godziny. Następnie zdejmujemy pokrywkę i zapiekamy jeszcze przez 30 minut, zwiększając temperaturę do ok. 200 stopni C. Aby zarumienić skórkę, dwa-trzy razy polewamy kaczkę wytopionym tłuszczem.
Upieczoną kaczkę podajemy z podsmażanymi w całości ziemniaczkami, buraczkami i czerwonym (wytrawnym lub półwytrawnym) winem.