Jak grillować kurczaka?
Mięso drobiowe można przyrządzać na wiele sposobów a jednym z nich jest kurczak z grilla.
Poniżej znajdują się propozycje przygotowania tego mięsa a także cenne wskazówki dotyczące grillowania kurczaka.
GRILLOWANY KURCZAK W CAŁOŚCI
Składniki:
- 1 dorodny kurczak;
- oliwa z oliwek;
- sól, pieprz;
- zioła (np.: rozmaryn, tymianek, estragon, bazylia, kolendra, szałwia);
Sposób przyrządzenia:
Nacinamy kurczaka, usuwamy wnętrzności i płuczemy go pod zimną wodą. Następnie owijamy kurczaka w ręczniki papierowe, aby odsączyć nadmiar wody i osuszyć zewnętrzną jak i wewnętrzną część kury.
Nacieramy kurczaka ze wszystkich stron solą, pieprzem, przyprawami a także oliwą z oliwek; po czym wkładamy do naczynia i wstawiamy do lodówki na ok. 2-3 godziny.
Po upływie tego czasu, owijamy kurczaka w folię aluminiową i układamy go w rozżarzonych węglach na grillu. Pieczemy ok. 30 minut, po czym odwracamy na drugą stronę i grillujemy przez następne pół godziny.
Sprawdzamy czy kurczak jest gotowy - możemy rozwinąć delikatnie folię aluminiową i naciąć mięso - powinno być soczyste, ale nie krwiste.
Jeśli kurczak jest dopieczony, wyjmujemy go z żaru i przed podaniem na stół, pozostawiamy jeszcze przez ok. 10-15 minut w folii, w której się piekł.
GRILLOWANE FILETY Z PIERSI KURCZAKA
Składniki:
- 4 pojedyncze piersi kurczaka;
- 3 ząbki czosnku;
- 1 cytryna;
- 4 łyżki oliwy z oliwek;
- sól, pieprze;
- świeże zioła (np.: tymianek, szałwia, bazylia, kolendra).
Sposób przyrządzenia:
Najpierw przygotowujemy marynatę. W naczyniu mieszamy więc następujące składniki: rozgnieciony czosnek, pokrojoną w plasterki cytrynę, sól, pieprz, oliwę z oliwek a także drobno posiekane zioła. Następnie wkładamy kawałki mięsa i obtaczamy ze wszystkich stron z marynacie. Naczynie z kurczakiem odstawiamy w chłodne miejsce na ok. 1-2 godziny.
Zamarynowane filety z piersi kurczaka kładziemy na rozgrzany ruszt grilla i pieczemy kilka minut (cienkie filety ok. 5 minut z każdej strony, natomiast grubsze kawałki nieco dłużej).
Dodatkowe wskazówki:
1. Przed przystąpieniem do grillowania, pamiętajmy o przygotowaniu marynaty i posmarowaniu nią mięsa.
2. Sypkie przyprawy będą lepiej przelygać do mięsa, jeśli wcześniej je posmarujemy, np.: cieniutką warstwą musztardy. Dzięki niej mięso będzie miało również piękny, złocisty kolor a przyprawy nie będą "odpadać".
3. Jeśli kurczaka grillujemy w kawałkach (z kośćmi), powinniśmy przesunąć żar na jedną stronę a drugą pozostawić wolną. W ten sposób uzyskamy dwie strefy ciepła. W wyższej temperaturze (bliżej żaru) pieczemy nóżki i udka, natomiast w niższej temperaturze (po drugiej stronie żaru) - piersi z kurczaka.
4. Połówki kurczaka z reguły grillujemy przez ok. 1 godzinę; zaś ćwiartki przez ok. 40 minut.
5. Kurczak jest gotowy do podania, kiedy mięso z łatwością odchodzi od kości a wyciekające z niego soki są przezroczyste.
Oceń poradę: Przydatna Nie polecam