Do grilla, gotowi, start! – 3 przepisy na błyskawiczne mięsa w gotowej marynacie
Decyzję o przygotowaniu grilla często podejmujemy bardzo spontanicznie. Nie chcemy też spędzać w kuchni mnóstwa czasu. W końcu grillowe przyjęcie należy spędzić pod chmurką! Grillowanie to najczęściej domena mężczyzn. Jak wiadomo, cenią sobie oni szybkie i sprawne zakupy, dlatego najczęściej sięgają po mięsa, które można od razu wrzucić na ruszt. – Gotowe produkty na grilla to ogromna wygoda dla klienta. Oszczędzają czas, nie tracąc na jakości. Nowa linia mięs w marynacie od ZM Pekpol to doskonale przyprawione mięso poddane naturalnemu procesowi pasteryzacji. Wystarczy wyciągnąć je z opakowania i położyć na rozgrzanym grillu. Warto pamiętać, że produkt gotowy absolutnie nie oznacza gorszej jakości –mówi Małgorzata Wódkiewicz z Zakładów Mięsnych Pekpol Ostrołęka.
Wśród Polaków największym powodzeniem cieszą się grillowane kiełbasy, jednak z roku na rok coraz chętniej sięgamy też po mięsa. Najczęściej wybieramy karkówkę, a zwolennicy mniej tłustych potraw stawiają na pierś z kurczaka. Na grillu najlepiej smakują mięsa zamarynowane dzień wcześniej. Nie zawsze mamy czas na długie przygotowania, możemy mieć też problem z doborem odpowiednich przypraw. Dlatego tak chętnie wybieramy gotowe specjały.
Dziś proponujemy trzy smakowite potrawy z karkówką i piersią z kurczaka. Dzięki temu, że mięsa są już w gotowej aromatycznej marynacie, będzie można skupić większą uwagę na dodatkach.
Smacznego!
Grillowany kurczak z egzotycznymi owocami
Składniki:
- 1 filet z kurczaka w marynacie
ZM Pekpol
- 1/4 ananasa
- 1/2 mango
- 1/2 awokado
- 1/2 papryczki chilli
- kilka piórek czerwonej cebuli
- gałązka świeżej kolendry
- 1/2 cytryny
- 1/2 limonki
Przygotowanie:
Kurczaka upiec na grillu. Ananasa, mango i awokado pokroić w kostkę. Drobno posiekać cebulę i chilli. Wszystko wymieszać i polać niewielką ilością soku z cytryny i limonki. Podawać z ugrillowanym filetem i przyozdobić gałązką kolendry oraz ćwiartkami cytryny i limonki.
Grillowana karkówka pieczona z rozmarynem i zieloną fasolką
- karkówka w marynacie ZM Pekpol
- 300 g zielonej fasolki szparagowej
- 3 plastry boczku duńskiego parzonego ZM Pekpol
- kilka gałązek rozmarynu
Przygotowanie:
Na plastrach karkówki ułożyć gałązki rozmarynu. Mięso upiec na grillu. Fasolkę przez chwilę parzyć we wrzątku, następnie owinąć plastrem boczku, ułożyć na tacce do grillowania i upiec na ruszcie.
Kolorowy kurczak na patyku
- 1 opakowanie fileta z kurczaka w marynacie ZM Pekpol
- 1 cukinia
- 1 cebula
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta papryka
- oregano, sól, pieprz do smaku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie:
Fileta z kurczaka pokroić w kostkę. Cukinię, cebulę i papryki pokroić w plastry, doprawić je solą, pieprzem, oregano. Składniki nadziewać kolejno na patyczki do szaszłyków. Grillować na tackach.
Oceń poradę: Przydatna Nie polecam