Ciasta bez pieczenia
Coraz częściej w naszych domach pojawiają się ciasta, które przygotowuje się bez pieczenia. Forma ta jest wygodna i mniej pracochłonna. Nie trzeba niczego wałkować, ugniatać i wstawiać do piekarnika na kilka godzin. Ciasta bez pieczenia przeważnie podaje się na zimno. Są pyszne i orzeźwiające.
Jak zatem przygotować takie ciasto? Nie ma w tym nic trudnego, a przepisów jest całe mnóstwo.
Poniżej znajdziesz przepisy na przygotowanie ciast bez pieczenia.
Torcik serowy z brzoskwiniami
Składniki:
- Biszkopty
- 3 opakowania serka homogenizowanego o naturalnym smaku
- Kostka masła (25 dag)
- 1,5 szklanki cukru pudru
- 2 łyżki żelatyny
- 0,5 szklanki mleka
- 5 żółtek
- Puszka brzoskwiń w syropie
- Kilka łyżek konfitur z wiśni
- Opakowanie galaretki brzoskwiniowej
Na początku odsącz brzoskwinie na sitku. Następnie zalej żelatynę dwoma łyżkami zimnego mleka. Poczekaj aż napęcznieje i wlej pozostałą ilość tym razem wrzącego mleka. Musisz mieszać dokładnie by zapobiec powstaniu grudek. Galaretkę rozpuść we wrzącej wodzie i pozostaw do ostudzenia. Następnie ułóż spód tortownicy biszkoptami. Teraz zajmij się przygotowaniem masy: w misce utrzyj masło i cukier puder. Dodawaj na przemian żółtko, łyżkę sera i łyżkę rozpuszczonej żelatyny. Gotową masę wlej na przygotowany spód i odstaw do lodówki.
Po 15 minutach ułóż brzoskwinie na wierzchu masy. W miejsce wybrzuszeń po pestkach nałóż konfitury. Całość zalej tężejącą galaretką i odstaw do lodówki. Ciasto będzie dobre w momencie, gdy galaretka będzie zastygnięta.
Ciasto przekładane kremem budyniowym
Składniki:
- 3 paczki krakersów (niesłonych)
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki
- 1 litr mleka
- 1 kostka margaryny
- 2 opakowania cukru waniliowego
Do miseczki wsyp mąkę i cukier waniliowy. Zalej zawartość szklanką mleka i wymieszaj. Pozostałą część mleka zagotuj a następnie rozpuść w nim margarynę. Dodawaj powoli wymieszaną mąkę z cukrem pudrem i mlekiem stale mieszając. Gotuj do momentu powstania budyniu. Uzyskany budyń odłóż do ostygnięcia. Następnie ułóż krakersy w tortownicy i warstwami przekładaj budyń. Na wierzchu postaw warstwę budyniu. Pokrusz krakersy i wstaw do lodówki do ostygnięcia.
Ciasto czekoladowe z herbatnikami
Składniki:
- 2 paczki herbatników
- 2 tabliczki czekolady mlecznej
- 50 g kakao
- 2 łyżki mleka
- 4 łyżki cukru lub miodu
- 4 łyżki masła
Zacznij od połamania wszystkich herbatników na małe części. Potem połam czekoladę i umieść razem z masłem i mlekiem, cukrem lub miodem w garnku do gotowania na parze. Wszystko powinno się rozpuścić i nadać jednolitą masę. Gdy masa będzie gotowa pozostaw ją na 15 minut do przestygnięcia. Po tym czasie dodaj do masy połamane herbatniki i delikatnie wymieszaj. Przygotuj wąską brytfankę przeznaczoną do pieczenia chleba i wyłóż ją papierem. Wlej do niej masę i wygładź wierzch szpatułką lub nożem. W momencie, w którym masa wyschnie włóż brytfankę na 3 godziny do lodówki. Na końcu wyłóż ciasto na talerz i ściągnij papier.
Sernik z bakaliami
Składniki:
- Małe okrągłe biszkopciki
- 3 opakowania serka homogenizowanego o naturalnym smaku
- Szklanka cukru pudru
- Kostka masła
- 3 żółtka
- Szklanka rodzynek
- Szklanka skórki pomarańczowej
- 2 łyżki słodkiej śmietany
- Tabliczka gorzkiej czekolady
Spód średniej tortownicy wyłóż biszkoptami tak by nie było wolnego miejsca. Przygotuj rodzynki i umieść je w sicie. Przelej wrzątkiem i odłóż do przechłodzenia. Masło z cukrem pudrem ucieraj robotem na puch. Dodaj żółtka. Gdy składniki się połączą dodaj ser i bakalie. Całość dokładnie wymieszaj i przełóż do formy. Wyrównaj całą powierzchnię i włóż sernik do lodówki nawet na kilka godzin. Dobrze wychłodzony sernik polej czekoladą, którą rozpuścisz w śmietance. Wstaw ciasto ponownie do lodówki. Najlepiej krój nożem wygrzanym we wrzątku.
Bananowiec
Składniki:
- 5 bananów
- Kostka masła
- ¾ szklanki cukru
- Paczka biszkoptów
- 3 galaretki ( 2 w tym samym smaku)
Na początku wymieszaj dwie galaretki o tym samym smaku w pół lita wody. Włóż do lodówki i poczekaj aż lekko zastygną. W międzyczasie pokrój banany w kostkę i razem z masłem i cukrem zmiksuj na jednolitą masę. Następnie wyłóż tortownicę biszkoptami. Gdy galaretka lekko się zetnie przelej ją do uzyskanej masy i dokładnie wymieszaj. Przelej całość do tortownicy i włóż do lodówki aż całkowicie stężeje. W tym czasie przygotuj pozostałą galaretkę. Rozpuść ją w wodzie i pozostaw do ostygnięcia. Gdy ciasto stężeje ułóż na wierzchu owoce i zalej galaretką. Włóż do lodówki. Ciasto będzie gotowe, gdy galaretka zastygnie.
Ptasie mleczko
Składniki:
- 2 galaretki
- Paczka biszkoptów, herbatników lub krakersów
- 1 śmietana (9-12%)
Przygotowana blaszkę ułóż nasączonymi alkoholem biszkopty. Galaretki rozpuść w pół litra wody. Poczekaj aż ostygną i lekko stężeją. Następnie dodaj do niej śmietanę i mieszaj łyżką. Masę wylej na ciastka i ułóż ich kolejną warstwę. Wierzch możesz polać polewą czekoladową.
Istnieje jeszcze wiele różnych przepisów na ciasta bez pieczenia. Są one proste w wykonaniu i łatwo dostępne. Możesz również sam eksperymentować poprzez dodawanie różnych składników i ulubionych owoców. Na pewno będziesz zaskoczony, jakie cuda potrafisz sam przygotować.
Oceń poradę: Przydatna Nie polecam