Jak rozpalić w kominku i nie narobić dymu
![+](/i/comments.png)
![](/i/r0.gif)
Podstawową rzeczą o której powinniśmy pamiętać, to że przed rozpaleniem kominka powinniśmy zadbać o właściwy "cug", co osiągniemy poprzez rozgrzanie paleniska i przewodu kominowego. Jest to tym bardziej konieczne w chłodne dni, a w końcu to właśnie w takie dni zazwyczaj palimy w kominku.
Rozpalanie ognia często może wywołać kłęby dymu wokół naszego kominka - dym zamiast uciekać kominem do góry wydobywa się wprost do pomieszczenia.
Aby uniknąć powyższej sytuacji należy postępować w następujący sposób:
- uchylić okno w pomieszczeniu,
- ustawić regulację wszystkich wlotów powietrza tak, aby były maksymalnie otwarte,
- w pierwszej kolejności rozpalamy w palenisku pognieciony papier, dodając następnie drobne kawałki suchego drewna starając się układać je pionowo,
- jeżeli mamy zamykany wkład kominkowy to rozpalając kominek powinniśmy zostawić delikatnie uchylone drzwiczki.
Następnie obserwujemy jak zachowuje się ogień - kiedy drewno zaczyna się palić w miarę regularnie, a płomienie oraz dym wskazują na to, że wszystko idzie tak jak powinno w komin, to możemy zacząć dokładać większe kawałki drewna.
W przypadku wkładu kominkowego zamykamy drzwiczki, po czym zamykamy uchylone okno sprawdzając jednocześnie, czy przypadkiem dym nie wraca - w takim wypadku powinniśmy ponownie uchylić okno i odczekać jeszcze jakiś czas.
Kiedy drewno w kominku porządnie się rozpali powinniśmy zmienić regulację dopływu powietrza. Przede wszystkim zamknąć dopływ powietrza pierwotnego oraz ustawić dopływ powietrza wtórnego wg własnego uznania, starając się jednak zachować płomień, a nie tylko żarzące się drewno.
O czym warto jeszcze wiedzieć paląc w kominku:
- do rozpalania kominka przydatne są suche rozpałki, które łatwo dostać w sklepie (np. płyty pilśniowe nasączone środkiem łatwopalnym) - nie wolno jednak używać typowych rozpałek w płynie do grilla czy też benzyny !!!
- używaj suchego drewna i w drobnych kawałkach (kup siekierę i naucz się jej używać) - jest to szczególnie ważne przy rozpalaniu kominka (w przeciwnym wypadku spodziewaj się dużej ilości dymu w domu),
- nie powinno się palić drewnem iglastym - spala się ono szybciej, a dodatkowo prowadzi ono do zabrudzenia wkładu kominkowego (w szczególności szyby) oraz przewodu kominkowego - szybko można doprowadzić praktycznie do zatkania komina,
- bardzo dobrze pali się brykiet, aczkolwiek warto zwrócić uwagę, czy jest on właściwy dla nasego kominka (temperatury spalania są wyższe i może to stanowić problem dla blaszanych wkładów kominkowych).
Oceń poradę: Przydatna Nie polecam