Autor: Poradopedia.pl | 30 October 2009 09:15
Tagi: dom, dym, kominek, ogień, Dom i ogród, porada, pomoc, instrukcja, Jak, rozpalić, w, kominku, i, nie, narobić, dymu
Podstawową rzeczą o której powinniśmy pamiętać, to że przed rozpaleniem kominka powinniśmy zadbać o właściwy "cug", co osiągniemy poprzez rozgrzanie paleniska i przewodu kominowego. Jest to tym bardziej konieczne w chłodne dni, a w końcu to właśnie w takie dni zazwyczaj palimy w kominku.
Rozpalanie ognia często może wywołać kłęby dymu wokół naszego kominka - dym zamiast uciekać kominem do góry wydobywa się wprost do pomieszczenia.
Aby uniknąć powyższej sytuacji należy postępować w następujący sposób:
Następnie obserwujemy jak zachowuje się ogień - kiedy drewno zaczyna się palić w miarę regularnie, a płomienie oraz dym wskazują na to, że wszystko idzie tak jak powinno w komin, to możemy zacząć dokładać większe kawałki drewna.
W przypadku wkładu kominkowego zamykamy drzwiczki, po czym zamykamy uchylone okno sprawdzając jednocześnie, czy przypadkiem dym nie wraca - w takim wypadku powinniśmy ponownie uchylić okno i odczekać jeszcze jakiś czas.
Kiedy drewno w kominku porządnie się rozpali powinniśmy zmienić regulację dopływu powietrza. Przede wszystkim zamknąć dopływ powietrza pierwotnego oraz ustawić dopływ powietrza wtórnego wg własnego uznania, starając się jednak zachować płomień, a nie tylko żarzące się drewno.
O czym warto jeszcze wiedzieć paląc w kominku: