Jak naostrzyć nóż?
Tępe noże można ostrzyć różnymi sposobami, pamiętając przy tym o pewnych zasadach.
1. Ceramiczne noże kuchenne można ostrzyć tylko na kamieniach diamentowych, bo w przeciwnym razie ostrza ulegną zniszczeniu.
2. Na rynku dostępne są ostrzałki, które trzyma się w ręku podczas ostrzenia noża oraz takie, które należy najpierw przytwierdzić do blatu.
3. Noże najwygodniej ostrzyć za pomocą:
- ostrzałki ręcznej, która ślizga się w poprzek ostrza;
- nieruchomej ostrzałki ręcznej, przesuwając nożem po jej wierzchu;
- ostrzałki zbudowanej z nieruchomej obudowy, wewnątrz której znajduje się ruchome ostrze.
4. Nóż zawsze należy ostrzyć po skosie - pod kątem 20 stopni do powierzchni ostrzącej.
5. Dociskając nóż do powierzchni ostrzącej, płynnymi ruchami należy przesuwać go raz w jednym, raz w drugim kierunku.
Uwaga!
Przed zakupem odpowiedniej ostrzałki, należy przymierzyć ją do dłoni i sprawdzić, czy nie będzie się z niej wysuwać. Podczas ostrzenia noża trzeba zachować szczególną ostrożność.
Ostrzałkę można zastąpić:
- nożyczkami,
- drugim nożem,
- kubkiem porcelanowym (o spód naczynia, gdzie nie ma lakieru),
- papierem ściernym,
- kamiennym parapetem,
- schodami z kamienia lub betonu,
- kamieniem ceramicznym bądź diamentowym.
Oceń poradę: Przydatna Nie polecam