Autor: Poradopedia.pl | 20 May 2012 08:20
Tagi: noże, nóż, ostrzałka do noży, ostrzenie, ostrzenie noża, Dom i ogród, porada, pomoc, instrukcja, Jak, naostrzyć, nóż?
Tępe noże można ostrzyć różnymi sposobami, pamiętając przy tym o pewnych zasadach.
1. Ceramiczne noże kuchenne można ostrzyć tylko na kamieniach diamentowych, bo w przeciwnym razie ostrza ulegną zniszczeniu.
2. Na rynku dostępne są ostrzałki, które trzyma się w ręku podczas ostrzenia noża oraz takie, które należy najpierw przytwierdzić do blatu.
3. Noże najwygodniej ostrzyć za pomocą:
4. Nóż zawsze należy ostrzyć po skosie - pod kątem 20 stopni do powierzchni ostrzącej.
5. Dociskając nóż do powierzchni ostrzącej, płynnymi ruchami należy przesuwać go raz w jednym, raz w drugim kierunku.
Uwaga!
Przed zakupem odpowiedniej ostrzałki, należy przymierzyć ją do dłoni i sprawdzić, czy nie będzie się z niej wysuwać. Podczas ostrzenia noża trzeba zachować szczególną ostrożność.
Ostrzałkę można zastąpić: