Jak gotować na płycie indukcyjnej?
Płyta indukcyjna rozpoznaje wielkość naczynia i dostosowuje pole powierzchni grzania do powierzchni dna naczynia, dzięki czemu istnieje mniejsze ryzyko poparzenia. Podczas gotowania na kuchence indukcyjnej ważny jest rodzaj tworzywa, z którego wykonany jest garnek, a także sam rozmiar naczynia.
Zasady gotowania na płycie indukcyjnej
- Tuż po zagotowaniu potrawy, należy przełączać moc grzania na co najmniej jeden poziom niżej.
- Warto jak najczęściej używać funkcji "booster" (przyspieszanie gotowania), która skraca czas przyrządzania potraw i jeszcze bardziej oszczędza energię elektryczną.
- Planując zakup kuchni indukcyjnej, należy zwrócić uwagę na modele wyposażone w sensory gotowania i smażenia - dzięki nim temperatura wewnątrz naczynia będzie zawsze taka sama. Nie ma wówczas ryzyka "przegrzania" płyty i przypalenia potrawy, ani większego zużycia prądu.
- Energooszczędnym rozwiązaniem jest również funkcja łączenia dwóch pól w jedno, aby móc gotować w jednym dużym lub w 3-4 małych naczyniach jednocześnie - takie płyty automatycznie rozpoznają wymiar, pozycję oraz kształt garnka.
Naczynia odpowiednie do kuchni indukcyjnych
Płyta indukcyjna spełnia swoją rolę wówczas, gdy stosuje się naczynia o idealnie płaskim dnie i średnicy w zakresie podanym przez producenta. Naczynia powinny być wyposażone w dno ferromagnetyczne.
Do kuchni indukcyjnych należy stosować garnki:
- ze stali lub emaliowanego lanego żelaza,
- z żelaza, stali lub nieemaliowanego lanego żelaza,
- z 18/10 stali nierdzewnej i aluminium, jeśli posiadają specjalne oznaczenia.
Naczynia, których nie należy używać to garnki:
- ze średnicą mniejszą niż zalecana przez producenta;
- ceramiczne i szklane;
- ze stali nierdzewnej, aluminium, brązu lub miedzi, chyba że posiadają odpowiednie oznaczenia;
- z nóżkami lub o wypukłym dnie.
Zalety gotowania na płycie indukcyjnej
1. Znacznie krótszy czas przygotowywania potraw, przy jednoczesnym zmniejszeniu poboru energii elektrycznej - sprawność cieplna sięga 98%.
2. Kontrola pracy urządzenia zaawansowanym mikroprocesorem - szybkie gotowanie, pieczenie i podgrzewanie potraw.
3. Elektroniczny panel sterowania z wyświetlaczem.
4. Funkcje kontroli bezpieczeństwa:
- automatyczne wykrywanie wielkości dna naczynia,
- ochrona przed przegrzaniem,
- ochrona przed zbyt wysokim lub zbyt niskim napięciem.
5. Płyta ceramiczna odporna na działanie wysokich temperatur.
Warto też wiedzieć, że płyta indukcyjna to nie najlepsze rozwiązanie dla osób z rozrusznikiem serca - może zagrażać ich zdrowiu. W pobliżu kuchenki nie należy pozostawiać kart płatniczych i kredytowych, gdyż mogą ulec rozmagnesowaniu.
Oceń poradę: Przydatna Nie polecam