Autor: Poradopedia.pl | 14 June 2012 15:54
Tagi: gotowanie, kuchnia indukcyjna, płyta indukcyjna, Dom i ogród, porada, pomoc, instrukcja, Jak, gotować, na, płycie, indukcyjnej?
Płyta indukcyjna rozpoznaje wielkość naczynia i dostosowuje pole powierzchni grzania do powierzchni dna naczynia, dzięki czemu istnieje mniejsze ryzyko poparzenia. Podczas gotowania na kuchence indukcyjnej ważny jest rodzaj tworzywa, z którego wykonany jest garnek, a także sam rozmiar naczynia.
Płyta indukcyjna spełnia swoją rolę wówczas, gdy stosuje się naczynia o idealnie płaskim dnie i średnicy w zakresie podanym przez producenta. Naczynia powinny być wyposażone w dno ferromagnetyczne.
Do kuchni indukcyjnych należy stosować garnki:
Naczynia, których nie należy używać to garnki:
1. Znacznie krótszy czas przygotowywania potraw, przy jednoczesnym zmniejszeniu poboru energii elektrycznej - sprawność cieplna sięga 98%.
2. Kontrola pracy urządzenia zaawansowanym mikroprocesorem - szybkie gotowanie, pieczenie i podgrzewanie potraw.
3. Elektroniczny panel sterowania z wyświetlaczem.
4. Funkcje kontroli bezpieczeństwa:
5. Płyta ceramiczna odporna na działanie wysokich temperatur.
Warto też wiedzieć, że płyta indukcyjna to nie najlepsze rozwiązanie dla osób z rozrusznikiem serca - może zagrażać ich zdrowiu. W pobliżu kuchenki nie należy pozostawiać kart płatniczych i kredytowych, gdyż mogą ulec rozmagnesowaniu.