Warto jeść codziennie kilka porcji warzyw. Oprócz tego że są zdrowe i smaczne, pomagają zrzucić zbędne kilogramy. Z naszej porady dowiesz się, które mają najmniej kalorii a więc są idealne przy odchudzaniu. czytaj »
Badanie opublikowane w europejskim wydaniu Journal of Clinical Nutrition, wykazało, że średnio od listopada do stycznia tyjemy około 0,8 kilograma. I tak niezauważenie przybywa nam po kilogramie każdego roku podczas Świąt czytaj »
Odżywianie się wyłącznie owocami, które spadły z drzewa, całkowita rezygnacja z potraw gotowanych, czy jedzenie jedynie kiełków zbóż i warzyw – kontrowersje wzbudzają nie tylko skrajne odmiany, ale nawet najbardziej popularna forma wegetarianizmu. Choć niektórzy nie są w stanie wyobrazić sobie jednego obiadu bez mięsa, od wegetarian można się wiele nauczyć, nie zmieniając drastycznie swoich przyzwyczajeń. O czym mowa? Sprawdźmy! czytaj »
Nie bez powodu winogrona nazywane są owocami bogów. Wartościowe składniki kryją w sobie miąższ, pestki, skórka, szypułki, a nawet liście. Poznaj 10 zalet tej wyjątkowej rośliny! czytaj »
Chociaż już w ubiegłym roku przygotowano projekt o wycofaniu niezdrowej żywności ze sklepików szkolnych, to na razie ustawa nie weszła w życie. Dlatego to rodzice powinni troszczyć się o dietę najmłodszych i uczyć je prawidłowych nawyków żywieniowych. Podpowiadamy, jak zachęcić dziecko do zjedzenia pierwszego śniadania i zabrania kanapki do szkoły. czytaj »
Świerze warzywa, zebrane w odpowiednim momencie, czyli w sezonie, zawierają o wiele więcej składników odżywczych niż wyhodowane poza nim. Tak też jest z cukinią. To smaczne warzywo posiada wszechstronne zastosowanie w kuchni – doskonale smakuje np. w tarcie serowej. czytaj »
Czy popularne "śmiech to zdrowie" to tylko pusty slogan, czy też śmiech faktycznie niesie korzyści dla naszego zdrowia i może pozytywnie zmienić nasze życie? czytaj »