Woda jest niezbędna do życia i należy pić jej jak najwięcej. Trzeba jednak wiedzieć jaką wodę spożywać, by nie zaszkodzić swojemu organizmowi. O tym, która woda jest zdrowsza - mineralna czy źródlana, dowiesz się czytając naszą poradę. czytaj »
W literaturze poświęconej żywności oraz żywieniu antyoksydanty i wolne rodniki odmieniane są przez wszystkie przypadki. Mimo tego niewiele osób potrafi wyjaśnić, skąd się biorą i jaką rolę spełniają w organizmie. czytaj »
Przez francuzów zwane ziarenkami piękna. Jedni są ich fanami, innych złości pojawienie się każdego kolejnego. Pieprzyki, bo o nich mowa, potrafią zdobić nasze ciało i dodawać mu uroku, jednak czasami mogą być początkiem poważnych problemów zdrowotnych, którym możemy spokojnie zapobiec. czytaj »
Jesień kojarzy nam się z krajobrazami o ciepłych, złocistych barwach, pieszymi wędrówkami i grzybobraniem. Jest to także powrót do codziennych obowiązków – pracy i szkoły. Nie zapominajmy, że zmienna pogoda może przyczynić się do osłabienia naszej odporności. Oto kilka prostych porad jak przygotować organizm na zimę w te chłodniejsze dni. czytaj »
Sklepowe półki uginają się od kolorowych soków z wielobarwnymi etykietami. Sięgamy po nie często bez zastanowienia, naiwnie wierząc, że jeśli na naszym stole przy obiedzie nie gości gazowany napój, odżywiamy się zdrowo. Czy na pewno? czytaj »
Gdy czujemy, że wyglądamy dobrze, jesteśmy uśmiechnięte, pewne siebie i pełne energii. Piękno tkwi w systematycznej i sumiennej pielęgnacji, nawet najlepszy markowy kosmetyk nie zastąpi zrównoważonej diety i dobrze przespanych nocy. Oto kilka prostych zasad, które każdemu pozwolą czuć się atrakcyjnie. czytaj »
Rozwój nowoczesnych technologii zrewolucjonizował dotychczasowe postrzeganie świata i ludzkich możliwości. Badacze i entuzjaści nauki cały czas poszukują rozwiązań, pozwalających na coraz lepsze wykorzystanie techniki i wiedzy w służbie człowiekowi, a sporymi sukcesami na tym polu poszczycić się mogą także Polacy. czytaj »
Borówka brusznica, zwana także borówką czerwoną, to nie tylko nieodłączny towarzysz wierzbowych bazi, święconych w Niedzielę Palmową czy tradycyjna ozdoba wielkanocnych stołów i koszyczków, lecz przede wszystkim naturalny środek wzmacniający organizm i prawdziwa bomba witaminowa.
czytaj »
Doskonały przepis na lekkie, zdrowe i wartościowe danie z warzywami i tahini w roli głównej. Danie nie tylko świetnie smakuje i wygląda wyjątkowo apetycznie, ale także kusi genialnym sezamowym aromatem. czytaj »
Jednym ze sposobów by zachować wymarzoną sylwetkę i uniknąć nadprogramowych kilogramów jest odpowiednio skomponowana dieta, wzbogacona o wartościowe nienasycone kwasy tłuszczowe, których doskonałym źródłem jest olej rzepakowy marki Rapso. czytaj »