Woda mineralna a woda źródlana - która zdrowsza?
W sklepach mamy do wyboru wiele rodzajów wód butelkowanych, powszechnie określanych mianem wód mineralnych. Różnią się jednak między sobą zawartością składników mineralnych, czyli posiadają różne właściwości. Zgodnie z rozporządzeniem Ministra Zdrowia, stopień mineralizacji jest podstawowym wyznacznikiem do nazewnictwa wód zarówno w wersji gazowanej, jak i niegazowanej.
Naturalna woda mineralna
Naturalna woda mineralna pochodzi z udokumentowanych zasobów podziemnych. Jest czerpana z ujęć zabezpieczonych przed czynnikami zewnętrznymi, pierwotnie czysta pod względem chemicznym i mikrobiologicznym; posiada stały skład chemiczny podany na etykiecie. Cechą charakterystyczną tej wody jest wysokie stężenie cennych składników mineralnych - co najmniej 1000 mg/l lub zawartość co najmniej jednego składnika mineralnego w stężeniu zapewniającym jego pozytywny wpływ na organizm (najczęściej wapń, magnez i wodorowęglany). Wapń i magnez usprawniają funkcjonowanie układu krążenia, a wodorowęglany neutralizują kwasy żołądkowe. Wody niskosodowe zawierają mniej niż 20 mg/l sodu - są więc odpowiednie dla osób cierpiących na nadciśnienie tętnicze krwi (sód zatrzymuje wodę w organizmie).
Naturalna woda źródlana
Naturalna woda źródlana pochodzi z udokumentowanych zasobów podziemnych. Jest czerpana z ujęć zabezpieczonych przed czynnikami zewnętrznymi, pierwotnie czysta pod względem chemicznym i mikrobiologicznym. Skład chemiczny i właściwości mogą ulegać niewielkim wahaniom w zależności od sytuacji geologicznej podłoża. Naturalna woda źródlana zawiera małe ilości składników mineralnych (poniżej 500 mg/l) - nadaje się do codziennego spożywania, w tym przez dzieci i osoby starsze. Wodę źródlaną poleca się do przygotowywania napojów i potraw, m.in.: do rozcieńczania gotowych soczków i zupek dla niemowląt, gotowania, przygotowywania herbaty i kawy, a nawet do mycia zębów i prania. Woda źródlana może zastąpić wodę kranową w okresie jej braku.
Wody butelkowane, w zależności od stopnia mineralizacji, dzielą się na:
- niskozmineralizowane - zawierają poniżej 500 mg składników mineralnych/l. Odpowiednie do stosowania na co dzień, również przez kobiety ciężarne i karmiące, a także przez dzieci i osoby na diecie niskosodowej;
- średniozmineralizowane - zawierają 500-1500 mg składników mineralnych/l. Są bogate w chlorki wapnia, a ubogie w jony sodu (korzystne dla osób z nadciśnieniem);
- wysokozmineralizowane - zawierają powyżej 1500 mg składników mineralnych/l. Są źródłem jonów sodu, chloru, fluoru, a także wapnia i magnezu. Powinny ją pić osoby ciężko pracujące oraz sportowcy. Nie należy podawać jej dzieciom, osobom z nadciśnieniem i schorzeniami nerek.
Podsumowując, osoby dorosłe powinny pić wodę mineralną, która dostarcza organizmowi cennych składników mineralnych. Woda źródlana może być podawana dzieciom; nadaje się do przygotowywania potraw i napojów. Warto co pewien czas zmieniać markę spożywanej wody, aby zapewnić organizmowi różnorodność składników mineralnych.
Podstawa prawna:
Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 31 marca 2011 roku w sprawie naturalnych wód mineralnych, wód źródlanych i wód stołowych (Dz.U. z 2011 r., Nr 85, poz. 466).
Sub bbnautFlash_FSCommand(ByVal command, ByVal args) call bbnautFlash_DoFSCommand(command, args) end sub
Sub bbnautFlash_FSCommand(ByVal command, ByVal args) call bbnautFlash_DoFSCommand(command, args) end sub
Oceń poradę: Przydatna Nie polecam