Po zjedzonym posiłku masz ochotę na dokładkę albo inną przekąskę? Jeśli nie wiesz jak pohamować nadmierny apetyt, skorzystaj z naszych wskazówek. czytaj »
Gorący pies – kto wymyślił taką nazwę dla potrawy nie mającej nic wspólnego z czworonogim przyjacielem? Dlaczego uwielbiamy to proste połączenie i co zrobić, aby hot-dog stał się zdrową przekąską, a nie najgorszą wersją fast-food’u? czytaj »
Oto przepis na pyszną słoną przekąskę bezglutenową a’la pizza. Niewelkie wytrawne bezglutenowe muffiny wychodzą niezwykle aromatyczne, puszyste i delikatnie wilgotne. Ciasto jest mięciutkie i rozpływa się w ustach, wuięc nie trzeba nawet serowoać do nich dodatkowych sosów. czytaj »
Jednym ze sposobów by zachować wymarzoną sylwetkę i uniknąć nadprogramowych kilogramów jest odpowiednio skomponowana dieta, wzbogacona o wartościowe nienasycone kwasy tłuszczowe, których doskonałym źródłem jest olej rzepakowy marki Rapso. czytaj »
Jednym z przykazań naszej diety powinno być zalecenie wynikające z powiedzenia „śniadanie jedz jak król, obiad jak książę, kolację jak żebrak”. Warto wiedzieć nie tylko, co jeść, ale też kiedy i jak spożywać posiłki. Większość Polaków je natomiast rano niewiele bądź w ogóle, co może negatywnie wpływać na zdrowie i samopoczucie. Sprawdź, jakie korzyści płyną z dbałości o śniadanie – oto 5 argumentów, dla których warto jeść drugi posiłek, jeszcze przed obiadem. czytaj »
Chcąc wzmocnić odporność organizmu nie warto wzorować się na okresowo modnych dietach. Musimy po prostu dopasować jadłospis do aktualnej pory roku i jeść tradycyjne zimowe potrawy. czytaj »
Zimą zasadniczo polecane przez dietetyków są kasze oraz owoce i warzywa. Produktów, które dodadzą nam siły i uzupełnią brakujące witaminy i minerały, jest jednak o wiele więcej. Jednym z nich jest ser żółty - zdradzamy, jakie ma właściwości i dlaczego nie powinno go zabraknąć w naszym zimowym jadłospisie.
czytaj »
Badanie opublikowane w europejskim wydaniu Journal of Clinical Nutrition, wykazało, że średnio od listopada do stycznia tyjemy około 0,8 kilograma. I tak niezauważenie przybywa nam po kilogramie każdego roku podczas Świąt czytaj »
Odżywianie się wyłącznie owocami, które spadły z drzewa, całkowita rezygnacja z potraw gotowanych, czy jedzenie jedynie kiełków zbóż i warzyw – kontrowersje wzbudzają nie tylko skrajne odmiany, ale nawet najbardziej popularna forma wegetarianizmu. Choć niektórzy nie są w stanie wyobrazić sobie jednego obiadu bez mięsa, od wegetarian można się wiele nauczyć, nie zmieniając drastycznie swoich przyzwyczajeń. O czym mowa? Sprawdźmy! czytaj »