W życiu każdego malucha przychodzi czas, kiedy samo mleko przestaje mu wystarczać, a zainteresowanie niezanymi smakami staje się coraz większe. Wprowadzanie nowych pokarmów wiąże się także z zaznajamianiem dziecka z nowymi sposobami podawania posiłków. czytaj »
Zupa z piernika, zwana także moczką to tradycyjne danie śląskie podawane w wigilijny wieczór. Jest pyszna, aromatyczna, bogata, pełna bakaliowych niespodzianek, a do tego słodka i sycąca, więc śmiało można traktować ją jako wspaniały świąteczny deser. Moczka świetnie smakuje zarówno na gorąco jak i na zimno, jej gęstość reguluje się dopasowując do własnych upodobań. Można ją serwować rzadką lub gęstą jak budyń. czytaj »
Różnią się między sobą kształtem, grubością, miękkością czy dodatkami, zawsze jednak uwodzą aromatycznym, korzennym zapachem przypraw, przywołującym na myśl zimowe wieczory i rodzinną atmosferę Świąt Bożego Narodzenia. czytaj »
Jesień kojarzy nam się z krajobrazami o ciepłych, złocistych barwach, pieszymi wędrówkami i grzybobraniem. Jest to także powrót do codziennych obowiązków – pracy i szkoły. Nie zapominajmy, że zmienna pogoda może przyczynić się do osłabienia naszej odporności. Oto kilka prostych porad jak przygotować organizm na zimę w te chłodniejsze dni. czytaj »
Wspaniały deser, który jest prawdziwą, naturalną bombą witaminową - doskonale sprawdzi się w upalne dni przynosząc słodką chwilę pysznego orzeźwienia i witaminowy zastrzyk owocowej energii. Deser świetnie łączy w sobie słodki smak aksamitnego banana przełamany delikatnie kwaskowym kiwi i zaskakującą, słodką, chrupiącą niespodzianką! czytaj »
Gorący pies – kto wymyślił taką nazwę dla potrawy nie mającej nic wspólnego z czworonogim przyjacielem? Dlaczego uwielbiamy to proste połączenie i co zrobić, aby hot-dog stał się zdrową przekąską, a nie najgorszą wersją fast-food’u? czytaj »
Oto przepis na pyszną słoną przekąskę bezglutenową a’la pizza. Niewelkie wytrawne bezglutenowe muffiny wychodzą niezwykle aromatyczne, puszyste i delikatnie wilgotne. Ciasto jest mięciutkie i rozpływa się w ustach, wuięc nie trzeba nawet serowoać do nich dodatkowych sosów. czytaj »