Pysznie i naturalnie – Przepis na bombowo witaminowy deser z banana, nektaryny i kiwi z dodatkiem chrupiących puffingowanych owoców

mniam  |   |  + 0  |  Ocena: (głosy: 1)

Wspaniały deser, który jest prawdziwą, naturalną bombą witaminową - doskonale sprawdzi się w upalne dni przynosząc słodką chwilę pysznego orzeźwienia i witaminowy zastrzyk owocowej energii. Deser świetnie łączy w sobie słodki smak aksamitnego banana przełamany delikatnie kwaskowym kiwi i zaskakującą, słodką, chrupiącą niespodzianką! Pomiędzy kolorowymi warstwami świeżo zblendowanych owoców znajdują się przyjemnie chrupiące puffingowane* banany, które stanowią pyszny i oryginalny, a do tego 100% naturalny witaminowy dodatek o słodkim, zaskakująco intensywnie bananowym smaku i wyśmienicie chrupkiej konsystencji. Owocowe warstwy przełożone są także naturalnym serkiem homogenizowanym, który amatorzy bardzo słodkich smaków mogą opcjonalnie doprawić łyżką miodu. Deser jest słodki, bardzo smaczny, gęsty, syty i co ważne - naturalny, prosty i szybki w przygotowaniu. Świetnie zastępuje tuczące, pełne cukru, zbędnego tłuszczu i sztucznych dodatków gotowe kremy, lody lub inne słodycze. Z powodzeniem może stać się jednym z 5 posiłków zalecanych podczas dnia.

Składniki na 3 porcje

·                     3 banany

·                     3 kiwi

·                     2 nektaryny

·                     Opakowanie puffingowanych BIO bananów Puffins

·                     200 g naturalnego serka homogenizowanego lub gęstego jogurtu naturalnego

·                     Łyżka miodu (opcjonalnie)

 

Przygotowanie

Nektaryny umyć, usunąć pestki i pokroić na części. Banany obrać ze skórek, pokroić na części i 2 z nich zblendować razem z nektarynami na aksamitny krem. Kiwi obrać ze skórek, pokroić na części i także zblendować razem z pozostałym bananem. Serek dokładnie wymieszać z miodem - miód jest dodatkiem dla osób lubiących bardzo słodkie desery, więc dodajemy go opcjonalnie. Do ozdobnych pucharków, słoiczków lub szklanek delikatnie nakładać kolejno warstwy: mus z banana i nektaryny, serek, na serek ułożyć puffingowane banany, następnie położyć warstwę musu z kiwi i banana, serek, puffingowane banany, mus bananowo-nektarynowy i na wierzch kilka puffingowanych bananów dla ozdoby.

 

Banany Puffingowane* - czyli suszone nowoczesną metodą puffingu - w podciśnieniu, w temperaturze poniżej 40 stopni. W odróżnieniu od tradycyjnego, powszechnie stosowanego w przemyśle spożywczym suszenia konwekcyjnego, zachodzącego w wysokiej temperaturze, zubażającej otrzymywany susz poprzez wyniszczenie cennych składników i witamin, puffing jest bezpieczny i pozwala na zachowanie pełnego bogactwa naturalnych składników i cennych witamin znajdujących się w owocach.   

 

Porada: Musy można delikatnie wlewać bezpośrednio z naczynia, serek nakładamy łyżką. Opcjonalnie zamiast  jogurtu naturalnego można użyć smakowy wg swoich własnych upodobań np. biszkoptowy, waniliowy czy straciatella.

Gotowe! Smacznego!

 

Puffins.co

 

 

 

 

 

Polecane strony

Oceń poradę: Przydatna Nie polecam

Komentarze

Zostaw komentarz:


Najnowsze porady