Nie każdy wie, że małe dziecko posiada ponad cztery razy więcej kubków smakowych niż osoba dorosła, dlatego tak ważne jest, aby produkty wprowadzane do diety maluszka były nie tylko zdrowe, ale także smaczne i zróżnicowane.
czytaj »
Gryka szturmem zdobywa nasze serca i stoły. Warto dowiedzieć się o tych niezwykłych nasionkach czegoś więcej ponad to, że ze względu na niezaprzeczalne walory zdrowotne i smakowe powinni po nie sięgać mali i duzi. czytaj »
Wypróżnianie małego dziecka – temat rzeka. Wielogodzinne dysputy o częstotliwości, kolorze i konsystencji zrozumie tylko ten, kto sam ma dziecko i wie, że temat wypróżniania jest równie ważny jak temat karmienia, a dodatkowo zdarza się, że bywa boleśnie kłopotliwy. czytaj »
W dobie powszechnej dostępności niezwykle szerokiego wachlarza produktów spożywczych dedykowanych dla dzieci warto zadać sobie pytanie: Czy aby na pewno kolorowe, atrakcyjnie prezentujące się produkty skierowane do dzieci są dla nich bezpieczne, wartościowe i wychodzą im na zdrowie? czytaj »
Chociaż już w ubiegłym roku przygotowano projekt o wycofaniu niezdrowej żywności ze sklepików szkolnych, to na razie ustawa nie weszła w życie. Dlatego to rodzice powinni troszczyć się o dietę najmłodszych i uczyć je prawidłowych nawyków żywieniowych. Podpowiadamy, jak zachęcić dziecko do zjedzenia pierwszego śniadania i zabrania kanapki do szkoły. czytaj »
Twoje dziecko nie przepada za warzywami i owocami? Nie wiesz, jak nakłonić je do zjedzenia choćby jednej marchewki? Przeczytaj naszą poradę i spróbuj prostych metod na zachęcenie dziecka do spożywania naturalnych witamin. czytaj »
Biegunka może być dla dziecka niebezpieczna, gdyż grozi odwodnieniem. Przeczytaj naszą poradę i dowiedz się, jak powinna wyglądać dieta dziecka w trakcie biegunki. czytaj »
Produkty zawierające gluten powinny być podawane dzieciom dopiero po 10 miesiąca życia. Pozwala to uchronić dziecko przed wystąpieniem objawów tzw... czytaj »