Nie podawać mu przede wszystkim karmy przemysłowej, tylko jedzenie w jak największej ilości złożone z białka zwierzęcego, a karma przemysłowa... czytaj »
Współczesny świat pełen jest przyjemności i kuszących smaków, zarówno dla ludzi, jak i dla naszych czworonożnych przyjaciół. Dla właścicieli szczeniąt nie ma nic ważniejszego niż zadbanie o zdrowie i dobre samopoczucie ich pupili. czytaj »
Psy są nie tylko naszymi przyjaciółmi, ale także członkami rodziny. Ważne jest, abyśmy troszczyli się o ich zdrowie i dobrostan, w tym o zdrowie ich jamy ustnej. Jednym z kluczowych czynników wpływających na zdrowie zębów i dziąseł psa jest dieta, a w szczególności rodzaj karmy, jaką podajemy naszym czworonożnym przyjaciołom. W tym artykule przyjrzymy się związkowi między suchą karmą a zdrowiem jamy ustnej psa oraz przedstawimy kilka ważnych wskazówek dotyczących dbania o zęby i dziąsła.
czytaj »
Znane przysłowie mówi: „Jedz śniadanie królewskie, obiad książęcy i kolację żebraczą”. Wielu dietetyków podkreśla, że z tego powiedzenia wynika istotne przesłanie wskazujące śniadanie jako najważniejszy posiłek dnia, który ma dać nam siłę, energię i zdolność koncentracji na cały dzień. A jaki produkt powinien znaleźć się w idealnym porannym menu? Oczywiście – jajko! czytaj »
Okres wiosenny oznacza zieleń nie tylko w naturze, ale także na naszych talerzach. Nowalijki, takie jak szczypiorek, koperek, pietruszka, rzodkiewka czy szparagi, są w tym okresie najsmaczniejsze. Zatem kiedy już nabędziemy te dary wiosny w warzywniaku albo wyhodujemy we własnym ogródku, powinniśmy spożywać je jak najczęściej. Idealnym dodatkiem do nich są jaja. czytaj »
To niestety wciąż bardzo częsta praktyka, że podczas zakupów klienci wkładają produkty spożywcze do koszyka, nie czytając etykiet. Tymczasem opakowanie to prawdziwa skarbnica informacji! Można się z niego dowiedzieć, w jaki sposób planować zdrowe posiłki, ale także zorientować się, co tak naprawdę kupujemy i dopilnować, aby nie był to przysłowiowy „kot w worku”. O tym, czego można dowiedzieć się z etykiety, opowiadamy na przykładzie informacji, które znajdziemy na opakowaniach jaj. czytaj »
Hasło „superfood” stało się ostatnio bardzo modne – dużo mówi się o walorach nieprzetworzonych produktów spożywczych, które są niezwykle bogate w składniki wartościowe dla naszego organizmu. Jagody goji i acai, nasiona chia, owoce camu camu, algi, lucuma, guarana… Wiele z nich ma egzotyczne nazwy i pochodzi z odległych zakątków świata. Nie zapominajmy jednak, że równie cenne pokarmy znajdziemy praktycznie w każdej polskiej kuchni. Czy znasz właściwości zdrowotne, jakie daje spożywanie jajek? czytaj »
Jeść czy nie jeść – oto jest pytanie… Wokół limitów spożywania jaj kurzych narosło wiele błędnych przekonań i mitów. Tymczasem ich jedzenie to prawdziwe dobrodziejstwo dla organizmu. czytaj »
Smażony karp, pasztet czy uszka z grzybami to dania, bez których trudno jest wyobrazić sobie wigilijną kolację. Z drugiej strony nie nadają się one na posiłek dla najmłodszych członków rodziny. Jak zatem zaplanować świąteczne menu dla malucha, aby było ono smaczne i bezpieczne? czytaj »
Ciąża to wyjątkowy okres w życiu kobiety, któremu – nie ulega wątpliwości – towarzyszy wiele emocji. Choć czas oczekiwania na narodziny maluszka zwykle wypełniony jest radością, może wiązać się również z wieloma wyzwaniami. czytaj »