Jak wybrać wodę do picia?
Czym kierować się przy wyborze wody?
Aby wybrać odpowiednią dla nas wodę musimy na początku uświadomić sobie jakie jej rodzaje istnieją. W sklepie przede wszystkim czytajmy skład wody widniejący na etykiecie - nie powinniśmy się sugerować marką, ceną czy też smakiem.
Woda mineralna a woda źródlana
Na rynku najczęściej mamy do czyniena z wodą mineralną oraz źródlaną. Często nie zdajemy sobie sprawy jak dużo róznica istnieje między tymi dwoma rodzajami wody!
Woda źródlana pochodzi z płytszych warstw geologicznych i nie posiada ona wystarczająco dużo składników mineralnych. Świetnie nadaje się natomiast do przygotowywania posiłków dla niemowląt oraz dzieci, a także do napojów.
Woda mineralana to woda bogata w sole mineralne, które niezbędne są do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Dzieli się na wodę:
- niskozmineralizowaną (poniżej 500 mg składników mineralnych/l) - zawiera bezpieczną ilość soli mineralnych, dlatego odpowiednia jest do codziennego spożywania zarówno przez dorosłych, dzieci jak i kobiety w ciąży;
- średniozmineralizowaną (500-1500 mg/l) - najlepiej spożywać ją w razie zwiększonego wysiłku fizycznego i podwyższonych temperatur - gdy się pocimy tracimy nie tylko wodę, ale też sole mineralne. Woda ta korzystna jest również przy nadciśnieniu;
- wysokozmineralizowaną (powyżej 1500 mg/l)- tu powinniśmy być ostrożni, ponieważ zbyt wysokie stężenie niektórych składników mineralnych może być szkodliwe dla zdrowia. Woda wysokozmineralizowana polecana jest dla osób przemęczonych oraz sportowców;
Jeżeli zależy nam na tym, aby dostarczyć naszemu organizmowi w większej dawce jakichś konkretnych składnik, zachęcam do sprawdzania składu wody mineralnej podanego na etykiecie. Np. woda z wysoką zawartością wapnia pomoże nam wzmocnić kości, gdy chcemy zapobiegać próchnicy szukajmy wody z duża ilością fluoru, a kiedy mamy problemy z koncentracją lub snem powinniśmy zaopatrzyć się w wodę zawierającą dużą ilość magnezu.
Woda lecznicza
Woda lecznicza to najczęściej woda zawierająca ponad 4000 mg/l składników mineralnych. Może być ona stosowana jedynie według zaleceń lekarza.
Woda smakowa
Woda smakowa ma niestety niewiele wspólnego z wodą mineralną. Jest naszpikowana chemicznymi koserwantami, barwnikami i cukrem, co za tym idzie jest też wysokokaloryczna. Można by rzec, że nie jest to już woda, a napój.
Oceń poradę: Przydatna Nie polecam