Drzewo życia – tak w kulturach germańskich traktowany był, ze względu na swoje właściwości lecznicze, dziki bez. Jedna z najstarszych roślin powszechnie występujących w całej Polsce uznawana jest za naturalne dobro i stosowana w domowej medycynie, jako źródło zdrowia. Jest to krzew, który osiąga od 3 do 10 metrów wysokości, ma intensywnie pachnące białe kwiaty, z których powstają kiście ciemnofioletowych owoców. czytaj »
W literaturze poświęconej żywności oraz żywieniu antyoksydanty i wolne rodniki odmieniane są przez wszystkie przypadki. Mimo tego niewiele osób potrafi wyjaśnić, skąd się biorą i jaką rolę spełniają w organizmie. czytaj »
Za oknem widać już jesienne barwy. Sezon urlopowy pozostaje praktycznie wspomnieniem, a powakacyjna cera potrzebuje odpowiedniej pielęgnacji. Słońce nadało naszej twarzy pięknej opalenizny, jednak mogło pozostawić również niechciane efekty – popękane naczynka czy przesuszoną skórę. Dziś kilka słów o tym, jak zatroszczyć się o skórę twarzy jesienią. czytaj »
Jesień kojarzy nam się z krajobrazami o ciepłych, złocistych barwach, pieszymi wędrówkami i grzybobraniem. Jest to także powrót do codziennych obowiązków – pracy i szkoły. Nie zapominajmy, że zmienna pogoda może przyczynić się do osłabienia naszej odporności. Oto kilka prostych porad jak przygotować organizm na zimę w te chłodniejsze dni. czytaj »
Sklepowe półki uginają się od kolorowych soków z wielobarwnymi etykietami. Sięgamy po nie często bez zastanowienia, naiwnie wierząc, że jeśli na naszym stole przy obiedzie nie gości gazowany napój, odżywiamy się zdrowo. Czy na pewno? czytaj »
W większości domów w Polsce woda z kranu nadaje się do picia i co więcej zazwyczaj jest smaczniejsza i zdrowsza niż ta, którą kupujemy w butelkach. Zobacz dlaczego powinieneś pić wodę z kranu zamiast kupować wodę butelkowaną. czytaj »
Rozwój nowoczesnych technologii zrewolucjonizował dotychczasowe postrzeganie świata i ludzkich możliwości. Badacze i entuzjaści nauki cały czas poszukują rozwiązań, pozwalających na coraz lepsze wykorzystanie techniki i wiedzy w służbie człowiekowi, a sporymi sukcesami na tym polu poszczycić się mogą także Polacy. czytaj »
Borówka brusznica, zwana także borówką czerwoną, to nie tylko nieodłączny towarzysz wierzbowych bazi, święconych w Niedzielę Palmową czy tradycyjna ozdoba wielkanocnych stołów i koszyczków, lecz przede wszystkim naturalny środek wzmacniający organizm i prawdziwa bomba witaminowa.
czytaj »
Gdy zima dobiega końca i pierwsze promienie słoneczne ogrzewają wszystkich spragnionych ciepła, nie wolno nam zapominać o odpowiedniej ochronie naszej skóry. Wahania temperatury, różnice ciepła w pomieszczeniach, w których przebywamy oraz zmienna aura – to wszystko ma wpływ na nasze zdrowie oraz wygląd skóry i włosów. czytaj »
Człowiek powinien wypijać dziennie dwa litry wody. Ponieważ z moczem, wydychanym powietrzem i zawartością jelit pozbywamy się jej przeciętnie ok. 2,5 litra, a 20% przyjmujemy wraz z pożywieniem, pozostałą ilość musimy dostarczyć sobie w postaci płynów. Korzystniejsza dla zdrowia od soków czy słodkich napojów jest zwyczajna, czysta woda. czytaj »