Walentynki - menu na romantyczną kolację
Dania na romantyczną kolację powinny być smaczne i pełne afrodyzjaków. Jeśli nie masz jeszcze pomysłu na walentynkowe menu, skorzystaj z naszej propozycji.
Przystawka
Na przystawkę podaj coś lekkiego, co wprawi Was w dobry nastrój i rozbudzi apetyt na więcej. Doskonałą przystawką będzie sałata z fetą.
Sałatka grecka
Składniki:
- sałata lodowa;
- ser feta;
- 4 pomidory;
- 2 świeże ogórki;
- czarne oliwki;
- czerwona cebula;
- 3 łyżki oliwy z oliwek;
- 3 łyżki wody;
- bazylia, oregano;
- bułka lub chleb na grzanki.
sos:
- 3 łyżki śmietany;
- 3 łyżki majonezu;
- 3 ząbki czosnku.
Sposób przygotowania:
- Umyj i porwij sałatę.
- Sparz pomidory, zdejmij z nich skórkę i pokrój na kawałki. Z ogórkami zrób to samo.
- Poszatkuj cebulę, a fetę pokrój w kostkę. Wymieszaj składniki i dorzuć oliwki.
- Wlej do szklanki oliwę, wodę i przyprawy - wymieszaj i połącz z sałatką.
- W tosterze przygotuj grzanki.
- Wymieszaj majonez, śmietanę i przeciśnięty przez praskę czosnek - tak przygotowanym sosem polej sałatkę.
Danie główne
Jako danie główne możesz przygotować spaghetti z kurczakiem albo owocami morza. My proponujemy pyszny makaron z krewetkami.
Spaghetti z krewetkami
Składniki:
- makaron do spaghetti;
- krewetki (mogą być mrożone);
- oliwa z oliwek;
- masło;
- pieprz cayenne;
- sól i pieprz;
- czosnek świeży lub mielony.
Sposób przygotowania:
- Mrożone krewetki musisz najpierw rozmrozić. W tym czasie ugotuj makaron.
- Na patelni rozgrzej 2 łyżki masła i 3-4 łyżki oliwy. Kiedy masło przestanie się pienić, dodaj 1-2 ząbki czosnku (świeży musisz drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę).
- Następnie dodaj odrobinę pieprzu cayenne i wrzuć krewetki. Smaż je tak długo, aż przestaną być przeźroczyste.
- Podsmażone krewetki przełóż na talerz.
- Podkręć temperaturę, żeby sok nieco wyparował z patelni i dodaj łyżkę soku z cytryny - wyłącz ogień.
- Do tak przygotowanego sosu dodaj 3-4 łyżki masła i mieszaj je tak długo, aż się stopi. Na koniec wrzuć krewetki - wszystko wymieszaj i ewentualnie przypraw do smaku.
Deser
Zaskocz swojego partnera niecodziennym, aromatycznym deserem. Poniżej znajdziesz przepis na gruszki w pysznej polewie.
Gruszki w czekoladzie
Składniki:
- 4 duże gruszki;
- 20 dag czekolady;
- 10 dag cukru;
- 150 ml śmietany kremówki;
- 2 łyżki rumu;
- 2 łyżki masła;
- cukier waniliowy;
- łyżeczka kawy rozpuszczalnej;
- sok z połowy cytryny.
Sposób przygotowania:
- Umyj gruszki i obierz je, pozostawiając ogonki. Usuń gniazda nasienne.
- Zagotuj 3 szklanki wody. Dodaj do niej masło, cukier i cukier waniliowy oraz sok z cytryny.
- Ustaw owoce pionowo w sosie i gotuj przez 5 minut - powinny być lekko twardawe. Następnie wyjmij je i rozłóż na talerzykach.
- Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej. Zdejmij ją z ognia i wymieszaj z alkoholem oraz śmietaną.
- Połową sosu czekoladowego polej gruszki, a do drugiej wsyp kawę i mieszaj tak długo, aż się rozpuści.
- Gotowy deser polej sosem kawowym.
Taką kolacją na pewno mile zaskoczysz swoją drugą połówkę. Pamiętaj jednak, że tego dnia bardziej od jedzenia liczy się atmosfera - stwórz romantyczny nastrój, ustawiając na stole duże świece, a na meblach kilka małych. Włącz spokojną muzykę, przygotuj kieliszki do wina oraz finezyjne serwetki.
SMACZNEGO!!!
Oceń poradę: Przydatna Nie polecam