Polowanie na pisanki to zabawa wielkanocna dla dzieci, która również w Polsce z roku na rok cieszy się coraz większą popularnością. Przeczytaj naszą poradę i dowiedz się, jak zorganizować tę radosną zabawę. czytaj »
Uroczyście obchodzone, rodzinne śniadanie wielkanocne jest jedną z najważniejszych polskich tradycji. Jak sprawić, by atmosferę tego poranka przenieść także do życia codziennego? czytaj »
Święta Wielkiej Nocy to wyjątkowa uczta dla podniebienia. Oprócz potraw z jajami, żurów i ciast uświetnią ją wędliny i wyroby z mięsa. Które z nich jednak wybrać i jak je podać? Podpowiadamy, jakich szynek i mięs nie powinno zabraknąć na świątecznym stole i na co zwrócić uwagę przy ich zakupie. czytaj »
Wielkanoc to wyjątkowy okres w roku. Święta te kojarzą się z żurkiem i białą kiełbasą i wielkanocną babą, ale też z symbolami nowego życia: jajkiem, barankiem i palmą. czytaj »
Żur i pieczeń to tradycyjne dania śniadania wielkanocnego. Bez nich, jak bez jajek, święta po prostu nie mogą się obyć. Wiele zależy od formy ich podania i degustowania. Zadbajmy więc, aby były odpowiednie, adekwatnie do okoliczności, zgodne z tradycją i zasadami savoir-vivre. czytaj »
Większość ze specjałów, które znajdą się na wielkanocnym stole jest w koszyczku, który święcimy w kościele. Czy wiemy jednak co symbolizują poszczególne produkty? Podpowiadamy, jakie znaczenie ma to, co włożymy do koszyka i o czym nie zapomnieć podczas jego przygotowania. czytaj »
Chociaż na wielkanocnych stołach królują jajka, żurek, biała kiełbasa, to w niektórych regionach Polski świąteczne menu wygląda zupełnie inaczej. Co na Wielkanoc przygotowują Górale, a czym są buchty? Sprawdzamy, jak inspirująca może być kuchnia regionalna! czytaj »
Zbliża się 31 października, a co za tym idzie święto Halloween. Jeśli zamierzasz spędzić ten czas naprawdę wyjątkowo, sprawdź jakie zabawy i wróżby Ci proponujemy. czytaj »
Dojrzewanie to trudny okres dla młodego człowieka. Jeśli Twoje dziecko dziwnie się zachowuje, nie pozwól by zły humor przerodził się w depresję młodzieńczą. czytaj »