Wielkanocne dekoracje można wykonywać na różne sposoby z wielu materiałów. Papier, drewno i masa solna to tylko niektóre z produktów, z których można wycinać lub formować ciekawe kompozycje czytaj »
Uroczyście obchodzone, rodzinne śniadanie wielkanocne jest jedną z najważniejszych polskich tradycji. Jak sprawić, by atmosferę tego poranka przenieść także do życia codziennego? czytaj »
Święta Wielkiej Nocy to wyjątkowa uczta dla podniebienia. Oprócz potraw z jajami, żurów i ciast uświetnią ją wędliny i wyroby z mięsa. Które z nich jednak wybrać i jak je podać? Podpowiadamy, jakich szynek i mięs nie powinno zabraknąć na świątecznym stole i na co zwrócić uwagę przy ich zakupie. czytaj »
Żur i pieczeń to tradycyjne dania śniadania wielkanocnego. Bez nich, jak bez jajek, święta po prostu nie mogą się obyć. Wiele zależy od formy ich podania i degustowania. Zadbajmy więc, aby były odpowiednie, adekwatnie do okoliczności, zgodne z tradycją i zasadami savoir-vivre. czytaj »
Większość ze specjałów, które znajdą się na wielkanocnym stole jest w koszyczku, który święcimy w kościele. Czy wiemy jednak co symbolizują poszczególne produkty? Podpowiadamy, jakie znaczenie ma to, co włożymy do koszyka i o czym nie zapomnieć podczas jego przygotowania. czytaj »
Chociaż na wielkanocnych stołach królują jajka, żurek, biała kiełbasa, to w niektórych regionach Polski świąteczne menu wygląda zupełnie inaczej. Co na Wielkanoc przygotowują Górale, a czym są buchty? Sprawdzamy, jak inspirująca może być kuchnia regionalna! czytaj »
17 marca to data ważna dla wszystkich Irlandczyków, ale nie tylko. W dzień Świętego Patryka bawią się ludzie na całym świecie, wznosząc toasty szklaneczką irlandzkiej whiskey. czytaj »
Dziś Środa Popielcowa, początek Wielkiego Postu. To czas refleksji, modlitwy i pokuty - przez 40 dni będziemy przygotowywać się do świąt Zmartwychwstania Pańskiego. czytaj »
Tłusty czwartek to dzień, w którym zgodnie z tradycją nie liczymy kalorii i jemy tyle, ile możemy. Chodzi głównie o pączki i faworki czyli najpopularniejsze wypieki, goszczące tego dnia na naszych stołach. czytaj »