Moje obiady z mięsiwem: piersią kurczaka, indyka, cielęciną i wołowiną.
Klasyczne piersi kurczaka smażone w panierce, z ziemniakami oraz marchewką z groszkiem. Filety z kurczaka w szynce parmeńskiej. Pulpeciki z cielęciny a także polędwica wołowa krótko smażona i pieczona z rozmarynem. Soczyste skrzydełka kurczaka z oregano.
Smażone piersi kurczaka w panierce Piersi kurczaka w panierce z Parmezanu Polędwica wołowa z cebulką i rozmarynem Ligawa wołowa z sosem balsamicznym z ziemniakami Pulpeciki z cielęciny z opiekanymi ziemniakami Filety z kurczaka w szynce parmeńskiej Pieczone skrzydełka kurczaka z oregano
Smażone piersi kurczaka w panierce Δ Z marchewką i groszkiem oraz ziemniakami z wody.
Piersi kurczaka smażone w panierce z bułki tartej. Z marchewką i groszkiem zaprawionych śmietaną i masłem.
Piersi z kurczaka przekrawam na połówki wzdłuż, solę, obtaczam w mące, później roztrzepanym jajku i na koniec w bułce tartej. Smażę na oleju.
Mrożone warzywa (pokrojoną w kosteczkę marchewkę z groszkiem) gotuję do miękkości w bardzo małej ilości osolonej wody. Pozostawiam kilka łyżek płynu, resztę wylewam. Dodaję masło, sól i pieprz, chwilę gotuję razem. Na koniec wlewam śmietankę. Jeśli sos jest bardzo płynny zaprawiam odrobiną mąki.
Podaję z ziemniakami z wody.
Jak smażymy mięso w panierce: Aby smażona potrawa była nie tylko smaczna ale i zdrowa, przy smażeniu należy zachować następujące reguły:
* należy smażyć na dobrze rozgrzanej patelni, 140 - 160℃ * w dużej ilości gorącego tłuszczu, najlepiej oleju * w niedużych porcjach, tak aby temperatura na patelni nie zmniejszyła się.
Stosując powyższe zasady, potrawa będzie chrupka, zachowa aromat i smak. Będzie lekka i łatwo przyswajalna w trawieniu. Smażony kotlet będzie w środku soczysty, ale nie tłusty, a panierka chrupiąca. Głęboki tłuszcz spowoduje mniejsze wchłanianie go w potrawę. moja mama to robi i wyśmienite mam prośbe wejdziesz na ten link http://s15.bitefight.pl/user/bite/111925