Proszę

~Asia | 2010-05-17 14:22
Proszę o przepis na dobre danie mięsne, Mam gości z zagranicy i chce ich zachwycic czymś dobrym ale i zarazem tanim i szybkim w przyrządzeniu.

Odpowiedzi na pytanie

Odpowiedz na pytanie:


Liczba odpowiedzi: 1
marcin1997pb | 2010-05-17 14:41
Dania mięsne

Moje obiady z mięsiwem: piersią kurczaka, indyka, cielęciną i wołowiną.

Klasyczne piersi kurczaka smażone w panierce, z ziemniakami oraz marchewką z groszkiem. Filety z kurczaka w szynce parmeńskiej. Pulpeciki z cielęciny a także polędwica wołowa krótko smażona i pieczona z rozmarynem. Soczyste skrzydełka kurczaka z oregano.

Smażone piersi kurczaka w panierce
Piersi kurczaka w panierce z Parmezanu
Polędwica wołowa z cebulką i rozmarynem
Ligawa wołowa z sosem balsamicznym z ziemniakami
Pulpeciki z cielęciny z opiekanymi ziemniakami
Filety z kurczaka w szynce parmeńskiej
Pieczone skrzydełka kurczaka z oregano


Smażone piersi kurczaka w panierce Δ
Z marchewką i groszkiem oraz ziemniakami z wody.

Piersi kurczaka smażone w panierce z bułki tartej. Z marchewką i groszkiem zaprawionych śmietaną i masłem.

Piersi z kurczaka przekrawam na połówki wzdłuż, solę, obtaczam w mące, później roztrzepanym jajku i na koniec w bułce tartej. Smażę na oleju.

Mrożone warzywa (pokrojoną w kosteczkę marchewkę z groszkiem) gotuję do miękkości w bardzo małej ilości osolonej wody. Pozostawiam kilka łyżek płynu, resztę wylewam. Dodaję masło, sól i pieprz, chwilę gotuję razem. Na koniec wlewam śmietankę. Jeśli sos jest bardzo płynny zaprawiam odrobiną mąki.

Podaję z ziemniakami z wody.




Jak smażymy mięso w panierce:
Aby smażona potrawa była nie tylko smaczna ale i zdrowa, przy smażeniu należy zachować następujące reguły:

* należy smażyć na dobrze rozgrzanej patelni, 140 - 160℃
* w dużej ilości gorącego tłuszczu, najlepiej oleju
* w niedużych porcjach, tak aby temperatura na patelni nie zmniejszyła się.

Stosując powyższe zasady, potrawa będzie chrupka, zachowa aromat i smak. Będzie lekka i łatwo przyswajalna w trawieniu. Smażony kotlet będzie w środku soczysty, ale nie tłusty, a panierka chrupiąca. Głęboki tłuszcz spowoduje mniejsze wchłanianie go w potrawę. moja mama to robi i wyśmienite mam prośbe wejdziesz na ten link http://s15.bitefight.pl/user/bite/111925
Liczba odpowiedzi: 1

Powiązane porady

Znasz poradę w serwisie, która jest powiązana z zadanym pytaniem?

Mam poradę!