Jedzenie w pracy według savoir vivre
Jedzenie na stanowisku pracy jest zawsze w złym tonie - zapachy roznoszące się z talerza mogą drażnić współpracowników, a odgłosy wydawane przy spożywaniu posiłków rozpraszają ich uwagę. Jak więc jeść w pracy? Oto wskazówki:
Będąc w pracy należy jeść tylko podczas przerw, najlepiej w najbliższym barku/restauracji lub w specjalnie do tego celu przeznaczonym pomieszczeniu. Pracodawca powinien wyznaczyć odpowiednie miejsce, biorąc pod uwagę fakt iż jego podwładni przynoszą do pracy różne, często intensywnie pachnące potrawy, np.: gotowane jajka czy kiełbasę czosnkową. Najbardziej akceptowalne przez wszystkich pracowników są owoce i warzywa (również sałatki), a także kanapki i inne potrawy które nie drażnią swoim zapachem.
Nigdy nie wolno jeść w obecności klientów firmy bądź przełożonych. Pracownik nie powinien również dać się "złapać" na tej czynności, gdy zadzwoni telefon - wtedy należy najpierw przełknąć, a następnie odebrać. Jedzenie i równoczesne prowadzenie takich rozmów może nieść za sobą negatywne skutki, np.: odstraszyć bardzo ważnego dla firmy klienta.
Jak jeść w pracy?
- używać sztućców;
- nachylać się nad talerzykiem, a nie nad klawiaturą;
- nie rozmawiać z pełnymi ustami;
- po zjedzeniu, myć naczynia i odstawiać na swoje miejsce.
Osoby pracujące np.: w charakterze przedstawiciela handlowego, muszą przemieszczać się z miejsca na miejsce. Często zaspokajają głód "w biegu" - na ulicy, w samochodzie, itp. Jeśli tylko jest taka możliwość, warto na chwilę gdzieś przysiąść (w parku, na skwerze) i spokojnie zjeść.
Oceń poradę: Przydatna Nie polecam