Jak ustawić sztućce na stole?
Bez względu na to, czy nakrywamy stół do rodzinnego obiadu czy też dużego przyjęcia, powinniśmy pamiętać o podstawowych zasadach savoir vivre-u. Dotyczy to również sztućców, które powinny być ustawiane na stole zgodnie z panującymi zasadami.
1. Obiad rodzinny składający się z trzech dań
- Do dania głównego po prawej stronie nakrycia układamy nóż (ostrzem skierowanym w lewo) i łyżkę do zupy, po prawej stronie noża; natomiast po lewej stronie talerzy kładziemy widelec.
- Do deseru sztućce kładziemy powyżej nakrycia - łyżeczkę i widelczyk deserowy. Trzonek łyżeczki powinien być zwrócony w prawą stronę, a widelczyka w lewą.
- Jeśli na deser będą podane sery, należy powyżej talerzyka położyć nóż deserowy (zamiast łyżeczki) i widelczyk.
2. Przyjęcia składające się z wielu dań
Na wystawnym przyjęciu na stole nie powinno zabraknąć:
- dużego noża
- noża do przystawek
- noża do ryb
- dużego widelca
- widelca do przystawek
- widelca do ryb
- łyżki do zupy
- łyżeczki deserowej
- widelczyka deserowego
- nożyka deserowego
- noża do masła
Z prawej strony nakrycia układamy kolejno: nóż do dania głównego, nóż do ryb, łyżkę do zupy i nóż do przystawek (ostrza noży powinny być skierowane w lewo).
Po lewej stronie kładziemy: duży widelec do dania głównego, widelec do ryb i widelec do przystawek.
Nóż do masła kładziemy na prawej krawędzi talerzyka do pieczywa (ostrzem skierowanym w lewo).
Sztućce do deseru układamy podobnie jak przy obiedzie rodzinnym.
Widelce zawsze leżą ząbkami a łyżki wgłębieniami do góry.
Odległość pomiędzy sztućcami powinna być taka sama.
Oceń poradę: Przydatna Nie polecam