Jak nakryć i udekorować stół na przyjęcie gości?

Poradopedia.pl  |   |  + 1  |  Ocena: (głosy: 0)

Szykując przyjęcie, warto nie tylko zadbać o wygodę gości ale również o odpowiednie nakrycie i udekorowanie stołu. Poniższe wskazówki powinny Ci w tym pomóc.

Po pierwsze - obrus

Jest to podstawa dobrze nakrytego stołu. Obrus powinien być przede wszystkim czysty, idealnie wyprasowany i odpowiedniej wielkości - nie może być ani za mały, ani zbyt duży (nie powinien leżeć gościom na kolanach). Najelegantsze obrusy to te wykonane z bawełny bądź lnu, kolorem dopasowane do zastawy - jeśli jest ona w ciemnym kolorze, obrus powinien być jasny; do kolorowego serwisu najbardziej pasuje obrus w takim samym kolorze, o ton jaśniejszym lub biały. Na wzorzysty bądź gnieciony obrus można sobie pozwolić, decydując się na gładką zastawę. Dobierając odpowiedni obrus, warto kierować się umiarem tak, jak w przypadku doboru poszczególnych elementów swojego stroju.

Po drugie - serwetki

Powinny być czyste i wykrochmalone - służą bowiem nie tylko celom higienicznym, ale są również wspaniałym elementem dekoracyjnym stołu. Najefektowniejsze są serwetki materiałowe (zwłaszcza płócienne), ale nie znaczy to, że zakazane jest używanie serwetek papierowych. Jeśli chodzi o kolor - serwetki powinny pasować do całości nakrycia, a także okazji z jakiej wydawane jest przyjęcie. Klasyczne są serwetki całkiem białe lub nawiązujące motywem do obrusu, ale na mniej uroczystych spotkaniach równie dobrze prezentują się serwetki kolorowe. Gładko złożoną lub udrapowaną serwetkę należy położyć na talerzu po jego lewej stronie. Serwetki papierowe można położyć albo pojedynczo - obok nakrycia, albo podać w większej ilości - w eleganckim serwetniku. Warto zaopatrzyć się w odpowiednią literaturę, przedstawiającą ciekawe pomysły składania serwetek lub poszukać inspiracji w Internecie.

Po trzecie - nakrycie

To przede wszystkim sztućce, oczywiście z jednego kompletu dla wszystkich gości. Prawidłowe ich ułożenie wygląda następująco:

  • talerze głębokie stoją na płytkich albo wszystkie razem w stosie (obok pani domu), przy nich łyżka wazowa;
  • z prawej strony, najbliżej talerza leży nóż do dania głównego, a dalej kolejne noże i łyżka do zupy (to, co znajduje się najdalej od talerza, będzie użyte na początku jedzenia);
  • z lewej strony talerza leżą widelce (również w takiej kolejności, w jakiej będą ich używać goście), a także stoi talerzyk deserowy;
  • nad talerzami leżą sztućce do deseru (bez względu na to, czy są to łyżeczki czy widelczyki);
  • filiżanki i spodki do kawy/herbaty stoją nad talerzykiem deserowym, po jego prawej stronie;
  • łyżeczka do kawy/herbaty leży na spodku, po prawej stronie filiżanki;
  • kieliszki stoją z prawej strony, powyżej talerza głównego, uszeregowane według kolejności ich użytkowania - pierwszy jest kieliszek do wódki, drugi - do białego wina, trzeci - do czerwonego wina, czwarty do wina deserowego lub szampana. Wszystkie one powinny stać w jednym, bądź ewentualnie w dwóch rzędach;
  • szklanka lub kieliszek do wody stoi po prawej stronie nakrycia, nad sztućcami.

Po czwarte - dodatki

Po nakryciu stołu, warto pomyśleć o dodatkach które nadadzą przyjęciu niepowtarzalnej aury. O szczególną atmosferę na pewno zadbają:

  • Żywe kwiaty - różnorodność odmian i bogata ich kolorystyka pozwala stworzyć wyszukane kompozycje. Kwiaty na stole powinny być ułożone w płytkich naczyniach, by nie zasłaniały gościom pola widzenia. Pojedyncze kwiaty można położyć przy każdej serwetce, obok talerzyka;
  • Świecie - ich światło podniesie rangę przyjęcia. Przy wyborze świec warto zwrócić uwagę nie tylko na ich wygląd, ale również na sposób palenia się. Należy unikać świec zbyt ozdobnych (będzie je trzeba ciągle kontrolować), zanadto dymiących oraz tych, których płomień nierówno się pali.

W zależności od upodobań, charakteru przyjęcia oraz efektu, jaki chce się uzyskać, można udekorować stół płatkami kwiatów, ozdobnymi kamyczkami, muszelkami czy kasztanami.

Oceń poradę: Przydatna Nie polecam

Komentarze

Zostaw komentarz:


Liczba komentarzy: 1
~igaa | 2015-05-15 20:40
Ja proponuję nakryć stół np. białym lnianym prostym obrusem na to dwa bieżniki w intensywnym kolorze i serwetki z tego samego zestawu www.domowyazyl.blogspot.com

Najnowsze porady