Bardziej świadomi swoich wyborów, uodpornieni na marketingowy przekaz i z coraz zasobniejszym portfelem. Gdyby jeszcze jakieś 10 lat temu takimi słowami badacze chcieli określić polskiego konsumenta, spotkaliby się ze szczerym zdumieniem handlowców. czytaj »
Kupując w marketach nie zdajemy sobie sprawy z tego, jak bardzo jesteśmy oszukiwani przez sprzedawców. Przeczytaj naszą poradę i dowiedz się, jakie sztuczki stosują, by przyciągnąć naszą uwagę i namówić nas na zakup jak największej ilości produktów. czytaj »
W ostatnich latach stany zapalne stały się przedmiotem intensywnych badań w wielu dziedzinach medycyny i nauki. Roni Nowarski, profesor neurologii i immunologii w Brigham and Women's Hospital w Bostonie, wyjaśnia, że stan zapalny jest „istotny w wielu pozornie różnych patologiach, ponieważ komórki odpornościowe są wszędzie, nawet wewnątrz narządów, gdzie odgrywają ważną rolę w monitorowaniu i zachowywaniu zdrowia”. czytaj »
Niezawodna precyzja wyników ważenia w warunkach laboratoryjnych ma ogromne znaczenie. Trzy najważniejsze czynniki to wybór odpowiedniej wagi o wysokiej dokładności, zrozumienie sposobu jej użycia oraz ograniczenie czynników środowiskowych, które mogą mieć wpływ na wyniki. czytaj »
Mole spożywcze najczęściej pałaszują w artykułach sypkich typu: makarony, mąki, kasze, a także w suszonych owocach, orzechach, czy przyprawach.
Zwalczanie moli spożywczych polega na zastosowaniu ... czytaj »
Zgodnie z wytycznymi Niemieckiego Urząd Ochrony Ludności i Pomocy na Wypadek Katastrof (BBK) , przedstawiamy listę produktów, które warto mieć w domu na wypadek epidemii. czytaj »
Przeciętny Polak marnuje około 52 kilogramów żywności w skali roku. Zacznij nad tym panować, oszczędzając pieniądze i ekosystem. Pomóc może ergonomiczny projekt kuchni, odpowiednie przechowywanie środków spożywczych oraz alarmujące SMS-y wysyłane przez twoją lodówkę. Poznaj kilka prostych sposobów na to, jak racjonalnie gospodarować zasobami spożywczymi. Czas start. czytaj »
Niezależnie od tego, czy święta spędzamy w dużym, czy też nieco węższym gronie, musimy się do nich odpowiednio przygotować. Przygotowania te to nie tylko uprzątnięcie domu czy też wybór ozdób, które nadadzą odpowiedniego charakteru naszemu wnętrzu. Owe przygotowania to również zakupy. I chociaż wydaje nam się, że do świąt jeszcze wiele dni i tygodni, to tak naprawdę to najlepszy czas na to, aby rozpocząć świąteczne sprawunki. czytaj »
Przebarwione owoce, zwiotczałe warzywa, przeterminowany jogurt czy zaschnięty bochenek chleba. W przypadku gdy źle gospodarujemy kupionymi produktami, taki widok nie powinien być dla nas zaskoczeniem. czytaj »