Jak zrobić balsam do ust?
![+](/i/comments.png)
![](/i/r0.gif)
Balsam do ust to jeden z najczęściej stosowanych przez nas kosmetyków, który bardziej pełni funkcję ochronną, aniżeli upiększającą. Balsam sprawia, że nasze usta stają się gładkie i nawilżone - na dłużej zachowują zdrowy i młody wygląd. Poniżej przedstawiamy trzy rodzaje balsamów domowej roboty.
I. Balsam na bazie oleju Macadamia
Składniki:
- 5 ml oleju Macadamia,
- 3 g masła kakaowego,
- 3 g wosku pszczelego,
- 1 łyżeczka miodu.
Sposób wykonania:
Odmierzoną ilość wosku pszczelego, masła kakaowego i oleju Macadamia umieszczamy w zlewce, którą następnie wkładamy do garnka z wrzącą wodą. Garnek stawiamy na małym ogniu i mieszamy składniki do momentu ich rozpuszczenia i powstania płynnej cieczy. Po zdjęciu z ognia, jeszcze przez chwilę mieszamy, a kiedy płyn przestygnie - dodajemy miód i ponownie mieszamy. Gotowy balsam przekładamy do docelowego pojemnika.
II. Balsam na bazie naturalnego wosku pszczelego
Składniki:
- 4 łyżki wosku pszczelego,
- 5-10 kropli ulubionego olejku eterycznego,
- 2 łyżki olejku kokosowego,
- 1,5 szklanki wody,
- 1/2 łyżeczki wybranego aromatu do ciasta.
Sposób wykonania:
Wosk umieszczamy w naczyniu żaroodpornym; dodajemy olejek kokosowy. Całość wstawiamy do wrzącej wody. Kiedy wosk i olejek zaczną się topić, mieszamy je aby się połączyły. Następnie wyjmujemy naczynie z wody i stawiamy na ściereczce; dodajemy olejek eteryczny oraz zapach do ciasta - wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Przygotowaną miksturę przelewamy do docelowego pojemnika i zakrywamy go bądź zakręcamy. Balsam pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia.
III. Balsam na bazie masła kakaowego
Składniki:
- 1,5 łyżeczki startego masła kakaowego,
- 1/2 łyżeczki oleju kokosowego,
- 1/4 łyżeczki startej gorzkiej czekolady,
- kilka kropelek witaminy E (niekoniecznie).
Sposób wykonania:
Wszystkie składniki topimy w kąpieli wodnej lub na najniższej mocy w mikrofalówce, po czym przelewamy je do docelowego pojemniczka i wkładamy na 15 minut do lodówki. Następnie pozostawiamy balsam na 12 godzin w miejscu o temperaturze pokojowej i pozwalamy mu dobrze zastygnąć.
Oceń poradę: Przydatna Nie polecam