Składniki: 200 ml mleka 2-procentowego 30 g drożdży 80 g cukru 80 g masła 6 żółtek 600 g masła 300 g konfitury z płatków róży
Sposób przygotowania: - z mleka, drożdży, cukru i części mąki zrobić rozczyn - gdy rozczyn zacznie rosnąć, dodać pozostałe składniki oprócz masła i wyrabiać ok. 30 min. - na koniec dodać rozpuszczone masło i wyrobić ciasto ponownie, aż będzie odstawać od ręki - z tak wyrobionego ciasta wykręcać kulki o wadze 35 g i nadziewać konfiturą - odstawić do wyrośnięcia;wyrośnięte pączki smażyć w głębokim tłuszczu
SUPER PĄCZKI Składniki: 0,5 kg mąki,3 żółtka,3 łyżki cukru,3 dkg drożdży,1 łyżka masła, 1,5 szklanki mleka, płaska łyżeczka soli, utarta skórka z cytryny,1 szklanka powideł /wymieszać z kilkoma kroplami zapachu rumowego/, 1 kg smalcu do smażenia, cukier puder z wanilią do posypania.
Drożdże rozprowadzić z ciepłym mlekiem dodając łyżkę mąki i łyżkę cukru. Gdy podrosną drożdże dodajemy je do mąki wraz z ubitymi żółtkami z cukrem i następnie dodajemy ciepłe mleko oraz utartą skórkę z cytryny i odrobinę soli. Wyrobić ciasto,dodając pod koniec roztopione masło. Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Brać łyżką ok. 3 dkg ciasta rozprowadzić na dłoni posypanej mąką, włożyć powidła i zlepić. Położyć na ściereczkę posypaną mąką, żeby wyrosły i piec. Układać na gorącym smalcu, na małym ogniu pod przykryciem.Smażyć z jednej strony, po odwróceniu bez przykrycia.
Faworki 1/2 kg mąki,5 żółtek,trochę kwaśnej śmietany,szczypta soli,1łyżka spirytusu lub octu,1 kg smalcu do smażenia, cukier z wanilią do posypania. Mąkę przesiać na stolnicy, do dołka wbić żółtka,dodać sól i spirytus, wlać tyle śmietany, aby uzyskać niezbyt geste,elastyczne ciasto jak na pierogi. dobrze wyrobić, a następnie bić ciasto drewnianym wałkiem, aż pojawią się na nim pęcherzyki. Wałkować na niewielkie, jak najcieńsze placki,kroić radełkiem na paski, nacinać w środku i przewijać.Od razu kłaść na mocno rozgrzany w rondlu tłuszcz i smażyć z obu stron na kolor słomkowy. Wyjmować łyżką cedzakową na bibułę a gdy obciekną z tłuszczu- posypać cukrem pudrem z wanilią.