Ziemniaki trzemy na tartce. mozna dodać marchewke dla koloru jak kto lubi.Trzeba taż zetrzeć cebule. nadmiar wody zlać. dodać sól, pieprz, jajko lub dwa. troche mąki ziemnieczanej. wszystko wymieszać. konsystencją ma przypominać taka papkę.Smażyć na złoty kolor z obu stron. Smacznego
Ok. 0,5 kg ziemniaków, 1 mała cebula 1 jajo 2 czubate łyżki mąki pszennej sól, pieprz, olej do smazenia
Ziemniaki utrzeć na tarce o małych otworach. Na tej samej tarce utrzeć cebulę, połączyć z ziemniakami, dodać mąkę, jajo,sól, pieprz. Na patelni rozgrzać tłuszcz i kłaść łyżką małe porcie masy ziemniaczanej, formować cienkie placuszki, spłaszczając łyżką.Zrumienić z obu stron na złoty kolor.