Przepis na zupę krem z młodych warzyw
Poradopedia.pl | |
0 | Ocena:
(głosy: 0)
![+](/i/comments.png)
![](/i/r0.gif)
Przedstawiamy przepis na zdrową, treściwą i smaczną zupę z młodych warzyw. To doskonała propozycja na obiad w upalne dni.
Składniki:
- 1/2 pęczka szparagów,
- 2 marchewki,
- mały kalafior,
- mały seler,
- biała część pora,
- 1/2 szklanki rozdrobnionej fasolki szparagowej,
- 1/2 szklanki wyłuskanego zielonego groszku,
- kilka obranych liści szpinaku,
- 1/2 (12,5 dag) kostki masła,
- 1 litr tłustego mleka,
- 1 szklanka śmietany kremówki,
- 2 surowe żółtka,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- sól i biały pieprz.
Sposób przygotowania:
- Oczyszczone i umyte warzywa rozdrabniamy, a następnie dusimy w połowie porcji masła, często mieszajac. Kiedy się zeszklą, podlewamy rosołem, przykrywamy i stawiamy na niewielkim ogniu. Dusimy do miękkości.
- Z pozostałego masła i mąki robimy zasmażkę tak, by mąka się zrumieniła i straciła smak surowizny. Gotową zasmażkę rozprowadzamy mlekiem i zagotowujemy uważając, aby nie powstały grudki.
- Miękkie warzywa rozbijamy w malakserze lub przecieramy przez sito, łączymy z zasmażką, doprawiamy do smaku i zagotowujemy.
- Po zestawieniu z ognia, dodajemy śmietanę lekko ubitą z żółtkiem.
- Gorącą zupą napełniamy kokilki i od razu podajemy. Możemy ją delikatnie posypać drobno posiekanym koperkiem.
SMACZNEGO!!!
Oceń poradę: Przydatna Nie polecam