Przepis na chłodnik wiosenny
Poradopedia.pl | | 0 | Ocena: (głosy: 0)
Chłodnik to zupa podawana na zimno, często na bazie jogurtu bądź kefiru w połączeniu z kiszonymi ogórkami lub botwinką. Jako dodatki można stosować jajka na twardo, rzodkiewkę, koperek i dymkę.
Składniki (na dwie porcje):
- 400 ml naturalnego kefiru,
- świeży ogórek,
- pęczek rzodkiewki,
- ząbek czosnku,
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku,
- 2 łyżki posiekanego koperku,
- 2 jajka ugotowane na twardo,
- sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
- Ogórka obieramy ze skóry, a następnie razem z rzodkiewkami ucieramy na jarzynowej tarce z dużymi otworami. Przekładamy na sito i pozostawiamy do odsączenia.
- Na talerzach rozkładamy pokrojone w cząstki jajka.
- Spieniony kefir łączymy z ogórkiem i rzodkiewkami, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, a na koniec dodajemy zieleninę.
- Zalewamy jajka i od razu podajemy.
Chłodnik najlepiej smakuje z młodymi ziemniaczkami polanymi zrumienionym masłem i posypanymi koperkiem.
SMACZNEGO!!!
Oceń poradę: Przydatna Nie polecam