Przepis na bezglutenowy aromatyczny chleb gryczany
mniam | | 0 | Ocena: (głosy: 0)
Wypieki i potrawy z mąką gryczaną zyskują coraz większą popularność. Dzięki niepowtarzalnemu aromatowi są chętnie wykorzystywane przez miłośników urozmaiconej kuchni, a dzięki właściwościom mąki gryczanej często sięgają po nie osoby na diecie bezglutenowej oraz fani zdrowego odżywiania. Poniżej przepis na bezglutenowy chleb gryczany, który przygotowuje się w bardzo prosty sposób i w dość krótkim czasie.
Składniki:
- 250 g Mąki Teff 3 PAULY
- 125 g mąki gryczanej
- 125 g skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
- 15 g masła
- 10 g soli
- 5 g drożdży
- 450 ml letniej wody
Przygotowanie:
- Rozpuścić drożdże w letniej wodzie.
- Dodać wszystkie inne składniki i zmiksować na gładką i jednolitą masę.
- Umieścić ciasto w formie i odstawić na ok. 1 godzinę.
- Wstawić do piekarnika i piec w temperaturze 200 ° C przez około 40 minut
- Po wypieku natychmiast wyjąć chleb z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia.
Polecane strony
- 3pauly.de
- 3pauly.de
Oceń poradę: Przydatna Nie polecam