11 listopada to dla Wielkopolski dzień szczególny z powodu słodkiej tradycji – wypieku rogali marcińskich. Te pyszne wypieki mają głęboko zakorzenioną historię, sięgającą jeszcze czasów średniowiecza, kiedy to mieszkańcy Wielkopolski obchodzili imieniny świętego Marcina. czytaj »
Meble kuchenne stanowią nieodłączny element każdej kuchni, odgrywając kluczową rolę zarówno pod względem funkcjonalności, jak i estetyki. Wybór odpowiednich mebli wymaga rozważnego podejścia, uwzględniającego zarówno indywidualne preferencje, jak i praktyczne potrzeby użytkowników. W poniższym artykule omówimy kluczowe kwestie, które warto wziąć pod uwagę podczas wyboru mebli kuchennych. czytaj »
Choć tak naprawdę comfort food dla każdego oznacza trochę co innego, można wskazać cechy wspólne takiego jedzenia. Są to dania, które nie tylko nam smakują, ale też sprawiają, że czujemy się wyjątkowo dobrze, poprawiają nastrój i wywołują przyjemne skojarzenia. Co zrobić, aby posiłki przygotowywane w tym duchu odnosiły pożądany skutek? czytaj »
Tradycja zajadania się słodkościami na koniec karnawału to jeden z najprzyjemniejszych zwyczajów. W tym roku Tłusty Czwartek przypada 24 lutego. Na ten jeden dzień w roku możemy zapomnieć o liczeniu kalorii, bo jak wieść gminna niesie, wtedy nawet najbardziej kaloryczne przysmaki nie tuczą. czytaj »
To niestety wciąż bardzo częsta praktyka, że podczas zakupów klienci wkładają produkty spożywcze do koszyka, nie czytając etykiet. Tymczasem opakowanie to prawdziwa skarbnica informacji! Można się z niego dowiedzieć, w jaki sposób planować zdrowe posiłki, ale także zorientować się, co tak naprawdę kupujemy i dopilnować, aby nie był to przysłowiowy „kot w worku”. O tym, czego można dowiedzieć się z etykiety, opowiadamy na przykładzie informacji, które znajdziemy na opakowaniach jaj. czytaj »
Hasło „superfood” stało się ostatnio bardzo modne – dużo mówi się o walorach nieprzetworzonych produktów spożywczych, które są niezwykle bogate w składniki wartościowe dla naszego organizmu. Jagody goji i acai, nasiona chia, owoce camu camu, algi, lucuma, guarana… Wiele z nich ma egzotyczne nazwy i pochodzi z odległych zakątków świata. Nie zapominajmy jednak, że równie cenne pokarmy znajdziemy praktycznie w każdej polskiej kuchni. Czy znasz właściwości zdrowotne, jakie daje spożywanie jajek? czytaj »
Jeść czy nie jeść – oto jest pytanie… Wokół limitów spożywania jaj kurzych narosło wiele błędnych przekonań i mitów. Tymczasem ich jedzenie to prawdziwe dobrodziejstwo dla organizmu. czytaj »
Sernik to podstawa Świąt Bożego Narodzenia. Polecam sernik wedlug przepisu mojej Mamy, który zawsze się udaje, a jest najlepszy jaki kiedykolwiek jadłam. Nie jest za słodki, a poza tym niezwykle puszysty w smaku. Mam nadzieję, że Wam też zasmakuje. czytaj »