Mozna przygotować torcik marchewkowy, który będzie mógł zjeść także solenizant/ solenizanka. Składniki: 4 jajka 100g cukru brązowego z trzciny cukrowej... czytaj »
Pies jest najlepszym przyjacielem człowieka, a o każdego przyjaciela trzeba dbać. Najważniejszym elementem troski o psa jest zapewnienie mu właściwej diety. Co kryje się pod tym pojęciem?
czytaj »
Nie każdy wie, że małe dziecko posiada ponad cztery razy więcej kubków smakowych niż osoba dorosła, dlatego tak ważne jest, aby produkty wprowadzane do diety maluszka były nie tylko zdrowe, ale także smaczne i zróżnicowane.
czytaj »
Polacy coraz śmielej sięgają po egzotyczne przepisy kulinarne. W ostatnich latach wielką popularność zdobyła nad Wisłą kuchnia meksykańska oraz jej teksańska wersja, czyli tzw. Tex-Mex. Są one pełne kolorów i wyrazistych smaków. Jak przystosować meksykańskie przepisy do rodzimych warunków? czytaj »
Białe, zielone, fioletowe – szparagi! Kto z nas nigdy ich nie próbował? Ich zgrabne, długie pędy coraz częściej goszczą na polskich stołach w postaci przystawek, dodatku do sałatki czy dania głównego. Choć sezon na te warzywa trwa zaledwie od maja do czerwca, a ich dostępność jest ograniczona, cieszą się dużą popularnością - zwłaszcza wśród wielbicieli zdrowej i niskokalorycznej żywności. czytaj »
Lato to niewątpliwie najprzyjemniejsza pora roku, która jak żadna inna rozpieszcza nas wysokimi temperaturami. Fakt ten cieszy urlopowiczów, jednak przysparza niemałych problemów podczas codziennych wizyt w sklepie, gdyż artykuły spożywcze nie przepadają za upałami. Dotyczy to głównie produktów z chłodni, a są nimi np. sery żółte. Sprawdź, na co zwrócić uwagę podczas zakupów! czytaj »
Warzywa i owoce powinny być jednym z podstawowych składników diety każdego człowieka, zarówno dorosłego, jak i dziecka. Czy jednak wszystkie warzywa i owoce spożywane przez dojrzałych są odpowiednie także dla najmłodszych? Jak wprowadzać je do menu malucha, aby zaszczepić w nim zdrowe nawyki żywieniowe? czytaj »
Osłabienie, częste bóle głowy, spadek formy, brak chęci na cokolwiek – to klasyczne objawy przesilenia wiosennego. Jak sobie z nim radzić? Najprostsze rozwiązania są najlepsze! Uśmiechaj się, ćwicz, spędzaj czas z innymi i… przyrządź coś pysznego. czytaj »
W życiu każdego malucha przychodzi czas, kiedy samo mleko przestaje mu wystarczać, a zainteresowanie niezanymi smakami staje się coraz większe. Wprowadzanie nowych pokarmów wiąże się także z zaznajamianiem dziecka z nowymi sposobami podawania posiłków. czytaj »
Podczas przyrządzania wielkanocnych dań szczególnie intensywnie korzystamy ze sprzętu AGD, który w bezpośrednim kontakcie z żywnością łatwo się brudzi. Nasi eksperci radzą, jak szybko i skutecznie wyczyścić kuchenne urządzenia, aby w czasie świąt i po ich zakończeniu prezentowały się nienagannie. czytaj »
W aranżacjach kuchennych coraz chętniej łączymy to, co uniwersalne, z wyróżnikiem, który ma podkreślić naszą osobowość i wprowadzić element zaskoczenia. Zaproszenie do kuchni akcentu kolorystycznego to doskonały sposób na uzyskanie wyjątkowego wystroju wnętrza. czytaj »