Polenta z brokułem to świetny pomysł na efektowną potrawę, którą można serwować na gorąco i na zimno. Doskonale sprawdzi się jako danie główne, a także jako ciekawa, aromatyczna przekąska dla jednej lub wielu osób czytaj »
Polacy coraz śmielej sięgają po egzotyczne przepisy kulinarne. W ostatnich latach wielką popularność zdobyła nad Wisłą kuchnia meksykańska oraz jej teksańska wersja, czyli tzw. Tex-Mex. Są one pełne kolorów i wyrazistych smaków. Jak przystosować meksykańskie przepisy do rodzimych warunków? czytaj »
Lato to niewątpliwie najprzyjemniejsza pora roku, która jak żadna inna rozpieszcza nas wysokimi temperaturami. Fakt ten cieszy urlopowiczów, jednak przysparza niemałych problemów podczas codziennych wizyt w sklepie, gdyż artykuły spożywcze nie przepadają za upałami. Dotyczy to głównie produktów z chłodni, a są nimi np. sery żółte. Sprawdź, na co zwrócić uwagę podczas zakupów! czytaj »
Osłabienie, częste bóle głowy, spadek formy, brak chęci na cokolwiek – to klasyczne objawy przesilenia wiosennego. Jak sobie z nim radzić? Najprostsze rozwiązania są najlepsze! Uśmiechaj się, ćwicz, spędzaj czas z innymi i… przyrządź coś pysznego. czytaj »
Podczas przyrządzania wielkanocnych dań szczególnie intensywnie korzystamy ze sprzętu AGD, który w bezpośrednim kontakcie z żywnością łatwo się brudzi. Nasi eksperci radzą, jak szybko i skutecznie wyczyścić kuchenne urządzenia, aby w czasie świąt i po ich zakończeniu prezentowały się nienagannie. czytaj »
W aranżacjach kuchennych coraz chętniej łączymy to, co uniwersalne, z wyróżnikiem, który ma podkreślić naszą osobowość i wprowadzić element zaskoczenia. Zaproszenie do kuchni akcentu kolorystycznego to doskonały sposób na uzyskanie wyjątkowego wystroju wnętrza. czytaj »
Chrupiąca skórka i aromatyczny, elastyczny środek. Czy może być coś lepszego? Trudno bez tradycyjnego bochenka wyobrazić sobie rodzinne śniadanie czy kolację, kanapki do szkoły czy na wycieczkę. Kiedyś nasze babcie wypiekały go same w specjalnych piecach chlebowych. Dziś możemy chleb kupić w pobliskiej piekarni, ale może warto zrobić go samodzielnie w domu? czytaj »
Chrupiąca skórka i aromatyczny, elastyczny środek. Czy może być coś lepszego? Trudno bez tradycyjnego bochenka wyobrazić sobie rodzinne śniadanie czy kolację, kanapki do szkoły czy na wycieczkę. Kiedyś nasze babcie wypiekały go same w specjalnych piecach chlebowych. Dziś możemy chleb kupić w pobliskiej piekarni, ale może warto zrobić go samodzielnie w domu? czytaj »
Aby zbliżające się święta były niezapomniane warto podjąć staranne przygotowania nieco wcześniej. Wyjątkową atmosferę zapewni uroczysta wieczerza. Jak zaplanować działania, by o niczym nie zapomnieć i móc w spokoju cieszyć się atmosferą Bożego Narodzenia? czytaj »
Za oknem jesień, która rządzi się swoimi prawami: deszcz, mgły, przymrozki i brak słońca. Letnie, upalne dni już dawno za nami. Przetrwanie tej pory roku nie należy do najłatwiejszych, ale jest na to kilka sprawdzonych sposobów. Jednym z nich są podróże – chociażby te kulinarne. Gorący Meksyk w środku jesieni? Nie ma problemu - Quesadilla lekiem na jesienną chandrę! czytaj »
Stół to jeden z najważniejszych mebli w domu, przy którym skoncentrowane jest życie rodzinne. Jak zatem wybrać idealny stół, by był funkcjonalny, a ustawione wokół niego krzesła wygodne? czytaj »