Cafe Latte Macchiato (spienione mleko z dodatkiem espresso) choć podobne do Cafe Latte to tak naprawdę jest odwrotnością Espresso macchiato (espresso z dodatkiem odrobiny mleka) :)
Witam...chciałbym tylko tyle powiedzieć że definicje są poprawne ale bardzo skrócone jak ktoś ma ochote po czytać szerzej na temat kawy zapraszam na CAFE PREGO. Kolega który dał komentarz (barista)niech idzie na szkolenie zaawansowane np. do akademi espresso.. i później się wypowiada.
Latte Macchiato (z wł. "splamione mleko") - napój mleczny powstały przez powolne (delikatnie, po ściance) dolanie kawy espresso do gorącego mleka, pokrytego warstwą mlecznej piany. Przy prawidłowym przygotowaniu otrzymuje się trzy warstwy: na dole mleko, pośrodku espresso, na górze piana. Dzięki temu jest to jedna z najciekawiej wyglądających, lecz także jedna z droższych kaw. Podawana jest w przezroczystej szklance z grubymi ściankami o pojemności ok. 250 ml. Może być pita przez słomkę, aczkolwiek przez profesjonalnych baristów zalecana jest jedynie długa łyżka. (źródło: wikipedia)