Jesienny obiad - pieczone warzywa z serem feta, parówkami wegetariańskimi i ziołami
Wrzesień większości z nas kojarzy się z jesienią, chłodem i krótszymi, często pochmurnymi dniami. Dlatego, wracając do domu mamy ochotę na ciepły i pożywny posiłek, a najlepiej, aby jego przygotowanie nie zajęło dużo czasu. W takiej sytuacji świetnie sprawdzą się pieczone warzywa z wyrazistym w smaku serem feta, parówkami wegetarańskimi i przyprawione aromatycznymi ziołami. Jak przygotować danie?
Składniki:
- 500 g młodych ziemniaków
- Pół czerwonej papryki
- Pół żółtej papryki
- 1 mała cukinia
- Pół małego bakłażana
- 1 opakowanie parówek wegetariańskich VeggieDay
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- Pół łyżeczki suszonej bazylii
- 3 łyżki oleju
- Sól do smaku
- 80 g sera feta
- Listki świeżego oregano do dekoracji
Sposób przygotowania:
Ziemniaki myjemy, osuszamy, kroimy w ćwiartki. Paprykę i cukinię kroimy w grubą kostkę, bakłażana w plastry. Parówki kroimy w kawałki o długości 1,5 cm.
W naczyniu żaroodpornym umieszczamy ziemniaki, papryki, cukinię, bakłażana. Polewamy olejem, posypujemy oregano, bazylią, doprawiamy solą do smaku. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Warzywa pieczemy przez około 30 minut. Kolejno dokładamy parówki i pieczemy przez 15-25 minut do miękkości warzyw. Danie nakładamy na talerze, posypujemy pokruszonym serem feta i listkami oregano.
Wskazówki: Danie najlepiej podawać z dodatkiem ulubionego dipu, np. tzatziki.
Oceń poradę: Przydatna Nie polecam