Jak zrobić zupę miso?
gnommy21 | |
1 | Ocena:
(głosy: 3)


Ja robię w ten sposób:
Ok. 40-50g alg zalewam 1l wody i podgrzewam nie doprowadzając do wrzenia. Przed zagotowaniem wody wyjmuję algi z garnka i gotuję sam wywar. Dodaję następnie do wywaru ok. 4 łyżek pasty miso (kosztuje w sklepie ok. 20-30 zł, ale starcza na długo) oraz 1/2 łyżeczki granulowanego bulionu dashi. Gotuję jeszcze przez chwilę. Wywar możemy doprawić białym winem (ok. 50 ml).
Następnie kroję serek tofu w kosteczkę i wrzucam do misek wraz z algami.
Zalewam składniki ugotowanym bulionem i posypuję prażonym sezamem.
Zapomniałam jeszcze napisać, że z podanych składników zupy starcza na 3-4 osoby.
Podobno zupa miso korzystnie działa na system odpornościowy, krew oraz układ trawienny. I poza tym pysznie smakuje :-)
Polecam i życzę smacznego!
Ok. 40-50g alg zalewam 1l wody i podgrzewam nie doprowadzając do wrzenia. Przed zagotowaniem wody wyjmuję algi z garnka i gotuję sam wywar. Dodaję następnie do wywaru ok. 4 łyżek pasty miso (kosztuje w sklepie ok. 20-30 zł, ale starcza na długo) oraz 1/2 łyżeczki granulowanego bulionu dashi. Gotuję jeszcze przez chwilę. Wywar możemy doprawić białym winem (ok. 50 ml).
Następnie kroję serek tofu w kosteczkę i wrzucam do misek wraz z algami.
Zalewam składniki ugotowanym bulionem i posypuję prażonym sezamem.
Zapomniałam jeszcze napisać, że z podanych składników zupy starcza na 3-4 osoby.
Podobno zupa miso korzystnie działa na system odpornościowy, krew oraz układ trawienny. I poza tym pysznie smakuje :-)
Polecam i życzę smacznego!
Oceń poradę: Przydatna Nie polecam