Jak zrobić wino z winogron?
Iza_B | |
2 | Ocena:
(głosy: 0)
![+](/i/comments.png)
![](/i/r0.gif)
Przepisów na wino z winogron jest wiele, poniżej przedstawiam jeden z nich używając do tego celu jasnych winogron.
Składniki na 10 litrów wina ok. 10-procentowego:
- 5 kg jasnych winogron
- 6,5 l wody
- 1,2 kg cukru
- 3 g pożywki
Przygotowanie:
- Winogrona rozgniatamy na miazgę (ważne by nie robić tego za pomocą sprzętu mechanicznego, tylko ręcznie). Dzielimy na trzy równe porcje.
- Zagotowujemy ok. 1/3 l wody i wrzątkiem zalewamy pierwszą porcję miazgi.
- Po ochłodzeniu dodajemy zaczynu drożdżowego i następnego dnia odcedzamy.
- Drugą porcję miazgi zalewamy kolejną 1/3 l wrzątku i postępujemy tak samo jak w przypadku pierwszej porcji, po czym uzyskany roztwór dolewamy do pierwszego w dymionie.
- Trzecią porcję miazgi zalewamy ostatnią 1/3 l przegotowanej wody, na drugi dzień odcedzamy i mieszamy miazgę.
- W tak uzyskanym roztworze rozpuszczamy cukier i po ochłodzeniu dolewamy do pozostałych dwóch porcji miazgi w dymionie.
- Do całości dodajemy drożdżową pożywkę i zaczynamy czas fermentacji.
- Po zakończeniu procesu fermentowania, czyli po ok. dwóch miesiącach wykonujemy obciąg wina i pozostawiamy do drugiej fermentacji (ok. trzy miesiące). Jest to okres, w którym wino przechodzi tzw. cichą fermentację podczas której nabiera odpowiedniego smaku. Można od czasu do czasu spróbować klarującego się wina, ale nie należy robić tego bezpośrednio z gąsiora, tylko nalewając uprzednio do szklaneczki lub kieliszka.
- Po upływie tego czasu ostatecznie zlewamy wino i oczyszczone wlewamy z powrotem do baniaka lub butelek w celu leżakowania. Im dłużej je przetrzymamy, tym lepszy smak wina wydobędziemy.
Oceń poradę: Przydatna Nie polecam