Jak zrobić cytrynówkę?
Poradopedia.pl | | 0 | Ocena: (głosy: 0)
Jest bardzo łatwa w przygotowaniu, a jej smakiem można się po prostu zachwycać. Oto szybki przepis na cytrynową nalewkę.
Składniki:
- 5 dorodnych cytryn,
- 100 g cukru,
- 100 ml wódki,
- 250 ml spirytusu,
- 250 ml wody.
Sposób wykonania:
- Cytryny myjemy, wycieramy i obieramy ze skórki.
- Wodę zagotowujemy z cukrem, a następnie studzimy do temperatury ok. 50 stopni C.
- Skórki cytrynowe przekładamy do dużego słoika i zalewamy ciepłym syropem cukrowym. Całość odstawiamy na 24 godziny.
- Nalewkę przecedzamy przez filtr, dopełniamy alkoholem i odstawiamy.
- Po kilku tygodniach, gdy cytrynówka jest gotowa do picia, przelewamy ją do butelek.
Gotową nalewkę, po odkręceniu butelki przelewamy do karafki i schładzamy w lodówce przez 24 godziny. Podajemy zimną w małych kieliszkach na długiej nóżce.
SMACZNEGO!!!
Oceń poradę: Przydatna Nie polecam