Jak zrobić corn doga
Poradopedia.pl | | 2 | Ocena: (głosy: 2)
Corn dog to jedna z pysznych przekąsek amerykańskiej kuchni typu fast food - składa się z nadzianej na patyk parówki otoczonej chrupiącym kukurydzianym ciastem.
(cc) Flickr.com - Bien Stephenson
Składniki
Składniki do przygotowania 8 corn dogów.
Do przygotowania corn dogów będziesz potrzebować:
- patyczki do szaszłyków - 8 sztuk
- mąka pszenna - 250ml (1 szklanka)
- mąka kukurydziana - 200ml (4/5 szklanki)
- jajka - 2 sztuki
- mleko - 200 ml (4/5 szklanki)
- sól - 1 łyżeczka
- cukier - 4 łyżki
- proszek do pieczenia - 1 łyżka
- olej
Przygotowanie
- Wymieszaj wszystkie suche składniki - mąkę pszenną, mąkę kukurydzianą, sól, cukier i proszek do pieczenia.
- Do wymieszanych suchych składników dodaj mleko i jajka - wymieszaj dokładnie do uzyskania jednolitej masy.
- Nadziej parówki na patyczki - na tyle głęboko, aby parówka nie łamała się oraz żeby wystawało nie mniej niż 5cm patyczka.
- W głębokim rondelku rozgrzej olej.
- Trzymając za patyczek zanurz parówki w cieście, a następnie smaż w oleju.
- Smaż każdą parówkę ok. 5 minut do osiągnięcia złotobrązowego koloru.
Jeżeli masz frytkownicę, to możesz smażyć w niej corn dogi w temperaturze ok. 175°C.
Corn dogi należy jeść trzymając za patyczek. Możesz dodać odrobinę ketchupu lub musztardy, ale smakuje także bez żadnych dodatków. Corn dog może także stanowić część głównego dania i być podawany z frykami i sałatką.
Dodatkowe wskazówki
- Ciasto może być bardzo ciężkie do rozmieszania - dobrze sprawdzi się robot kuchenny do mieszania ciasta do chleba, można też dodać odrobinę więcej mleka lub trochę wody.
- Lepiej niż patyczki do szaszłyków sprawdzą się trochę szersze patyczki (taka mała i dłuższa wersja patyczków, które można spotkać w lodach) - w ten sposób łatwiej będzie obkręcać parówki w cieście.
- Najłatwiej obtaczać parówkę w cieście przechylając miskę i zanurzając ją poziomo w ciasto, następnie obracając nią należy ją wyciągnąć z ciasta.
- Czas smażenia zależy tak naprawdę od temperatury oleju - zamiast patrzeć na zegarek lepiej patrz na corn dogi i wyciągnij je kiedy osiągną jednolity brązowo-złocisty kolor.
Oceń poradę: Przydatna Nie polecam