Jak zrobić bezy?
Poradopedia.pl | | 0 | Ocena: (głosy: 0)
Bezy to bardzo proste w przygotowaniu ciastka - wystarczy ubić białka z cukrem. Cała filozofia polega dopiero na ich pieczeniu. Jeśli mają być suche w środku, należy trzymać je w niższej temperaturze, jeśli zaś klejące - w nieco wyższej.
Składniki:
- 4 białka,
- 20 dag cukru,
- szczypta soli.
Sposób wykonania:
- Białka ubijamy z solą na sztywną pianę. Ubijając dalej, stopniowo dodajemy cukier.
- Gdy cukier się rozpuści, przekładamy masę do szprycy i wyciskamy bezy o dowolnych kształtach na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, pozostawiając odstępy między nimi.
- Bezy wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 110 stopni C przez ok. 60-100 minut (ciągle je obserwujemy).
Dodatkowa wskazówka:
Gotową masę bezową możemy podzielić na dwie części i do jednej połowy dodać łyżkę kakao - otrzymamy dwa rodzaje ciastek.
SMACZNEGO!!!
Oceń poradę: Przydatna Nie polecam