Jak samemu zrobić sushi?
zaba | | 2 | Ocena: (głosy: 5)
Oto przepis na najprostsze sushi:
Składniki:
- ugotowany ryb,
- wybieramy 3 rodzaje ryb - może być świeży łosoś, tuńczyk, wędzony węgorz, flądra lub sola. Potrzebne nam będzie tylko kilka plasterków (cienkich),
- sos sojowy,
- wasabi w tubce,
- plasterki imbiru.
Przygotowanie:
- Z ryżu formujemy nieduże kulki. Górę kulki leciutko spłaszczamy i smarujemy delikatnie wasabi (nie za bardzo, bo wasabi jest bardzo ostre).
- Kroimy rybę na cieniutkie plasterki, tak aby przykryły górę naszej kulki ryżowej.
- Przykrywamy górę kulki ryżowej plasterkiem ryby.
Podawanie:
- Podajemy sos sojowy w małych miseczkach. W sosie sojowym będziemy moczyć nasze sushi.
- Pastę wasabi wyciskamy w małej ilości i umieszczamy w kąciku każdego z talerzy.
Oceń poradę: Przydatna Nie polecam